Őszi vízprobléma

2019.10.10. 09:30

Marad az alacsony vízszint az ásott kutakban

Hordókba gyűjtik az esővizet és azzal oldják meg a locsolást.

Pap Gyula

Horváth Attiláné szivattyúval nyeri ki a vizet a kútból

Fotó: Bujdos Tibor

Az őszi – október, novemberi – időszakban gyakran előforduló problémát jelezték a megye több részéről: az ásott kutak vízmélysége nem éri el a búvárszivattyút így gondot okoz az öntözésben, állatok itatásában. Megyei körképünkben azt láttuk: területenként eltérőek a tapasztalatok. Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság kezelésébe tartozó vízfolyások kisvízi állapotot mutatnak és tekintve, hogy a következő héten nagyrészt száraz időjárás várható, ezért ebben a helyzetben számottevő változás nem valószínű – tájékoztatott a szolgáltató. Az elmúlt héten hullott csapadék hatására a talajok felső rétegeiben jelentősen növekedett a nedvességtartalom, így a korábban aszályosnak mutatkozó területeken is kedvezőbbé vált a talajállapot. Az észak-magyarországi terület domborzati és földtani tagoltsága miatt a felszín alatti vizek – ideértve a talajvízszinteket is – terepszint alatti magassága tájegységenként, de még helyi szinten is változatos képet mutat – tájékoztatott az igazgatóság.

Az egész évet jellemző a megyében lehullott mérsékelt csapadékmennyiség az őszi időszakban sem növekedett számottevően. Megyei körképünkben arra voltunk kíváncsiak területenként mennyire eltérőek a tapasztalatok. Sok helyen a főként régebben ásott kutak vízmélysége nem éri el a búvárszivattyút így gondot okoz az öntözésben, állatok itatásában, ahol erre épül a háztartási vízhasználatban, tisztálkodásban. Magduska néniék Hernádszurdokon is ezért voltak kénytelenek bevezettettni a vizet, mert ilyentájt már kiszámíthatatlan volt a vízellátás. Most is nagyon alacsony a vízszint az udvaron ásott kútban – panaszolja. Hordókba gyűjtik az esővizet – ha van – és azzal oldják meg a locsolást, jószágok itatását.

Minimális fölött

Kérdésünkre az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság arról tájékoztatott, hogy a kezelésébe tartozó vízfolyások kisvízi állapotot mutatnak és ebben a helyzetben számottevő változás nem valószínűsíthető. Az elmúlt héten hullott csapadék hatására a talajok felső rétegeiben jelentősen növekedett a nedvességtartalom, így a korábban aszályosnak mutatkozó területeken is kedvezőbbé vált a talajállapot. Az észak-magyarországi terület domborzati és földtani tagoltsága miatt a felszín alatti vizek – ideértve a talajvízszinteket is – terepszint alatti magassága tájegységenként, de még helyi szinten is változatos képet mutat. Ez a képet tovább bonyolítja a nyári szeszélyes csapadék eloszlás, ezért a talajvízszintben kis területen is nagy különbségek adódhatnak – fejti ki a szolgáltató. Általánosságban elmondható, hogy az Igazgatóság által üzemeltetett, hosszú idejű adatsorokkal rendelkező figyelőkutakban a talajvízszintek jelenleg a sokévi közepes értékű szinten vagy az alatt, de a minimális szintektől magasabban helyezkednek el – összegzi a tájékoztató.

Területenként változó

Mezőnagymihályon a település túlnyomó részében bevezették a vizet, de számos fúrt kutat is használnak – tudtuk meg. Ezekből több nem üzemel jelenleg az alacsony vízszint miatt. A településen fennmaradt egy darab – egyébként előszeretettel igénybe vett – artézi kút víznyomása is alacsonyabb a szokásosnál – jelezték a helybéliek. Hejőpapiban szintén mindenhol elérhető a vezetékes vízszolgáltatás, ám sokan meghagyták a régi kutakat, ezek vízminősége azonban – vélhetően a fokozott mezőgazdasági tevékenység következtében – nem ajánlott emberi fogyasztásra, locsolásra, állatok itatására alkalmas – mondja el Miskolci Tibor polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában