Miskolc

2019.10.20. 08:37

Komoly segítség volt a szűrés a látássérülteknek

Ingyenes szűrővizsgálatokkal könnyítette meg tagjai életét a vakok és gyengénlátók megyei szervezete.

Detzky Anna

Fotó: Bujdos Tibor

„Hagyományaihoz híven idén is ingyenes egészségügyi szűréseket tartott október 15-én, a fehér bot napján a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete Miskolcon, Jókai úti telephelyén a Miskolc-Tapolca Rotary Club támogatásával. A látássérültek nemzetközi világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit” – olvasható a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének honlapján.

Francia találmány

„Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a Földön 285 millió ember szenved látáskárosodásban, és ebből a vakok száma a világban 39 millióra tehető és 246 millióra a gyengénlátóké. Magyarországon közel 33 ezer vak ember él, a látássérültek pedig összességében meghaladják a 218 ezret. A Földön minden ötödik percben megvakul egy felnőtt, és minden percben egy gyermek” – tudtuk meg.

A szervezet a fehér bot eredetéről is közöl ismeretterjesztő információkat.

„A fehér bot a vakok utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen segédeszköze. Alkalmazásának gondolata a francia Guilly d’ Herbemont grófnőtől származik, aki a századforduló Párizsában élt. A francia főváros utcáin sétálgatva a ’20-as évek elején a hölgy többször megfigyelte a nagy jármű- és személyforgalomban félénken és bizonytalanul közlekedő vakok állandó veszélyeztetettségét. Egy könnyen felismerhető eszköz kézben hordásának a gondolatát vetette fel. Így jutott a fehér bot használatának a szükségességéhez, amelyet úgy a járművek vezetői, mint a gyalogosok távolról felismernek és tudják, hogy közöttük vak ember közlekedik. Használata fokozatosan terjedt el Európában és csaknem az egész világon” – értesültünk.

Ismerős környezet

Az október 15-én rendezett ingyenes egészségügyi vizsgálatokról, az egyesület elnöke tájékoztatta lapunkat.

– A megyei kórház szűrőcentrumának a munkatársai több vizsgálatot is végeznek ma nálunk. Az udvaron tüdőszűrő busz áll, az épületben pedig PSA prosztatarákszűrésre, vércukorszint-, vérnyomás- és csontsűrűség-mérésre, hallásvizsgálatra és szájüregidaganat-szűrésre nyílik lehetőség. Egyesületi látássérült tagokat várunk, valamint kísérőiket – mondta Barnóczki Gábor, a vakok és gyengénlátók megyei szervezetének elnöke. – Nagyon fontos számunkra, hogy itt helyben, az egyesület megyei székházában tarthatjuk a rendezvényt, ismerős környezetben, mert társaink könnyen idetalálnak és nem kell több helyszínre menniük. A látássérültek nehezebben tudnak kimozdulni, ezért többször meggondolják, hogy egyáltalán elinduljanak-e orvoshoz. Jártam én is úgy, hogy egy-egy kötelező vizsgálatot halogattam a bizonytalan közlekedés miatt. Nagy segítség számunkra, hogy a Miskolc-Tapolca Rotary Club már harmadik alkalommal támogat minket abban, hogy helyben tudjuk a látássérülteknek ezt a szolgáltatást nyújtani. Emellett azért szeretjük ezt a napot, mert preventív jellegén kívül közösségi életet is lehet élni. Kollégáink és önkénteseink egészséges ételekkel és gyógyteákkal készültek, amelyeket a kultúrterem hátsó részében lehet megkóstolni, illetve termelői mézet és kecskesajtot vásárolhatnak vendégeink.

 

A Miskolc-Tapolca Rotary Club elnökét az együttműködésről kérdeztük.

– Klubunk 2014-es megalakulása óta segíti a vakok megyei jogú egyesületét. Több informatikai eszközzel, internet-előfizetéssel, az utóbbi években pedig az egészségügyi szűrőnapok megszervezésével. A lányom is vak és tudom, hogy ez komoly segítség. Az Anna-báli nyári bevételünkből félreteszünk annyit, hogy a fehér bot napján ki tudjuk bérelni a szűrőbuszt és a különböző vizsgálati pontokat is be tudjuk rendezni. Az egyik klubtagunk pedig, aki egyébként fogorvos, szájüregi vizsgálatokat végez ma. Az előző évekből nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk a látássérültektől, különösen amiatt, mert itt ismerik a járást és nem kell hónapokat várakozni egy-egy vizsgálatra – tette hozzá Gulyás István, a klub elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában