Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.10.03. 11:30

Jól jönne az állami föld

Ezerkétszáz hektár földdel segíti az állam a hátrányos helyzetű településeket. De nem jut mindenkinek.

Hegyi Erika

Sok településen szeretnének termőföldre pályázni (illusztráció)

Forrás: ÉM

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Földügyi Központ nyilvános pályázatot hirdetett települési önkormányzatok számára, melynek keretében állami földek ingyenes használatára szerezhettek jogosultságot.

Kérdeztük az Agrárminisztériumot, hogy megyénkben mely települések jutottak ily módon földhöz, de választ egyelőre nem kaptunk. Azonban érdeklődtünk néhány polgármesternél, és kiderült, szinte mindenhol nagy szükség lenne az effajta állami segítségre, de csak kevesen tudtak pályázni.

Az ötlet jó

Regéc polgármestere, Bakos Ferenc lapunknak jelezte, látta a pályázati kiírást, de hamar kiderült, ők nem adhatják be az igényüket. Regéc közelében ugyan nagy kiterjedésű állami földek találhatók, de azokat nem lehetett megpályázni. A település most is folytat közmunka­program keretében mezőgazdasági tevékenységet, húsmarhát tenyésztenek.

– Az ötlet nagyon jó, hogy az állami földeket tartós használatra adják a településeknek. Hiszen ez segíti a foglalkoztatást, bevételhez juttatja az önkormányzatokat, és a település lakói is részesülhetnek a megtermelt javakból – fogalmazott a polgármester. Épp emiatt lett volna jó nekik is az állami föld.

Nagyon kellene

Bereten más a helyzet. Lovas Pál polgármestertől megtudtuk, hogy a település közelében található egy 22 hektáros földterület, de az magánkézben van. A tulajdonosok azonban egyáltalán nem művelik, és nem is lehet őket megtalálni, mert külföldön élnek. Ezt szeretné a polgármester valamiképpen bérbe venni vagy kisajátíttatni, hogy erdőt telepíthessen. Ez hosszú távra biztosítaná az emberek foglalkoztatását, hiszen az elvadult területet először ki kell tisztítani, majd betelepíteni. Az erdő segítené a Bereten élők tűzifaszükségletét, de bevételt is jelentene a községnek.

Érdeklődtünk Fájban is, ahol Dávid József sajnálkozva mesélte, hogy a közelükben nincs állami föld, pedig nekik is nagy szükségük lenen rá. Tíz hektár már elég lenne, hogy folytassák a sertéstenyésztést és a takarmánytermelést. Korábban bérelt föld adott erre lehetőséget, de azt visszakérték a tulajdonosok. Sőt a közmunkaprogram is úgy változott, hogy bérelt földet már nem lehet bevonni a programba. Jelenleg termelnek zöldséget, de csak alig egy hektáron.

Pályáznának

Korlát község azonban mindenképpen szeretne majd pályázni, ha lesz a programnak második köre, mondta lapunknak Takács Krisztián polgármester.

– Településünkön nagyon sok a hátrányos helyzetű ember, sok a közmunkás, így jól tudnánk hasznosítani az állami földet. Főleg burgonyát termesztenénk, de más zöldségféléket is, ami megkönnyítené az emberek mindennapi megélhetését – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában