Kézműves Remek pályázat

2019.10.26. 12:30

Ismét nagyot remekelt megyénk hat kézművese

Elnöki Aranyérmet kapott a Kézműves Remek pályázaton megyénkből Merényi József faműves.

Szaniszló Bálint

Balról: Debreczeni Sándor, Merényi József, Lévai József, Schmelczer Béláné, Simkó Fanni és Kovács Attila

Fotó: Kozma István

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2002-ben indította útjára a Magyar Kézműves Remek pályázatot. Az idei felhívásra 124 pályázat érkezett be, és a szeptember 27-i ünnepélyes díjátadón 47 remek díjat adtak át, két pályázó pedig Elnöki Aranyérem kitüntetésben részesült.

Megyénkből ezúttal hat alkotó indult a megmérettetésen, közülük négyen vehették át a Kézműves Remek díjat, Merényi József faműves pedig – A juhász három kelléke munkájáért – Elnöki Aranyérem kitüntetésben is részesült.

A Magyar Kézműves Remek címet nyert pályázók termékeiből rendezett kiállítást idén az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár keretében a Hungexpo területén tekinthették meg az érdeklődők szeptember 26–29 között.

Az ünnepélyes díjátadót, amelynek fővédnöke dr. Palkovics László innovációért felelős miniszter volt, szeptember 27-én tartották. A díjakat dr. Parragh László, az MKIK elnöke, Pölöskei Gáborné szakképzésért és felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Kovács J. Attila, az MKIK kézműipari alelnöke és Horváth Vilmos, az MKIK turizmusért felelős alelnöke adták át. A kézműves szakma teljes körét átfogó pályázati lehetőség értékét a szakmai elismeréssel járó díjazás adja meg, marketing-, illetve egyéb megjelenési lehetőséget nyújtva számukra.

Logó és termékcímke

A Magyar Kézműves Remek elismerő oklevél mellett a díjazottak lehetőséget kapnak, hogy használhassák a logót és a termékéhez meghatározott tartalmú termékcímkét készítsenek. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága. A díjazott kézműves termékek bővítik az ország, illetve egy-egy régió turisztikai programkínálatát, hozzájárulnak a magyar imázs erősítéséhez.

Tegnap Kovács Attila, a BOKIK kézműipari alelnöke mutatta be megyénk hat résztvevőjét, hangsúlyozva, hogy pátriánk kimagaslóan szerepelt a megmérettetésen, ami örömteli a jövőre nézve: Debreczeni Sándor késes népi iparművész, Eperjesi Csaba fafaragó népi iparművész, Lévay József faműves, fafaragó, Merényi József faműves, Schmelczer Béláné hímző és Simkó Fanni bőrműves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában