Avasi nap

2019.10.09. 20:00

Fontos cél: Miskolcon tartani a fiatalokat

Miskolcon kedden tartották az első Avasi napot.

Bájer Máté

Érdekes kísérletek Dr. Mende Tamás egyetemi docenstől

Fotó: Bujdos Tibor

A Földes Ferenc Gimnázium mellett idén már az Avasi Gimnázium diákjai is lehetőséget kaptak, hogy egyfajta nyílt nap formájában látogatást tegyenek a Miskolci Egyetemen. Első ízben tettek látogatást a miskolci campuson, ahol az egyetem oktatói és hallgatói izgalmas és tanulságos előadásokat tartottak, külön az avasisok számára.

Prof. Dr. Torma András rektor köszöntötte a mintegy hatszázharminc fiatalt.

– Ha valaki a matematikát szereti, annak a Miskolci Egyetemre kell jelentkeznie – mondta az intézmény vezetője, aki hozzátette, ugyanezt javasolja azoknak is, akik a biológiát, vagy a történelmet kedvelik a leginkább, esetleg zenei pályán képzelik el a jövőjüket. – Azért merem ezt mondani, mert a Miskolci Egyetem ma már nem csak a műszaki-, hanem a társadalomtudományokat is nagyon széles körben oktatja.

Azt is elmesélte, miért tartja fontosnak, hogy Miskolc és az egész észak-keleti régió diákjai megismerjék az általuk kínált lehetőségeket: „ Mi nem csupán egy képzőhely vagyunk, a mi feladatunk az itt élő fiatalok helyben tartása. Tapasztalatunk, hogy azok, akik elmennek ebből a térségből, és mondjuk egy budapesti egyetemen kezdik el a felsőoktatási tanulmányaikat, már nem fognak ide visszajönni”.

Az Avasi Gimnázium képviseletében Miklós Tamás igazgató is köszöntötte a diákokat. Véleménye szerint egy iskolának kötelezettsége megmutatni a diákoknak, hogy milyen lehetősségekkel rendelkeznek a továbbtanulás terén. Olyan híres avasistákat helyezett példaként a hallgatósága elé, akik a Miskolci Egyetemen végezték tanulmányaikat, mint például dr. Varga Judit igazságügyi miniszter.

A nap csúcspontjaként a diákok inspiráló előadásokon és izgalmas kísérleteken vettek részt az egyetem oktatóinak felügyeletével.

A Műszaki Földtudományi Kar programjában meglátogathatták a tanbányát, és bepillantottak az ásványok és a geoinformatika világába. Persze a többi kar is kitett magáért: a középiskolások hallhattak a fémtárgyak készítésének módjairól, formatervezésről és designről, de részt vehettek a jogalkotás folyamatit bemutató interaktív programon, tanultak a marketing világáról, részt vehettek egy verbális boxmeccsen a politikatudomány arénájában, és betekinthettek a egy képalkotó diagnoszta mindennapjaiba is.

Az előadás után egy kisebb csapat fiatalt kérdeztünk az élményeikről, akik csak nehezen tudtak kiszakadni az új környezet és a programok okozta révületből, a véleményük azonban egybehangzó volt: szeretnének ők is részesei lenni az egyetemi életnek itt, Miskolcon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában