Tiszaújváros

2019.10.04. 14:30

Figyelnek egymásra, szívükön viselik Tiszaújváros jövőjét

Közel 3 milliárd forintot fordítottak az ipari park fejlesztésére.

A klub legutóbbi összejövetelén áttekintették az elmúlt évek eredményéit, meghatározták a legfontosabb további célokat

A húszéves ipari park és a gyógy- és strandfürdő is szóba került a Pro Urbe Klub legutóbbi összejövetelén. A klub tagjai évente kétszer összegyűlnek, beszélgetnek arról, hogy kivel mi történt, és persze a város dolgairól is – számol be a Tiszaújvárosi Krónika. Új tagokat is köszönthettek, augusztus 20-án ketten – Rakusz Éva és Sóvágó Gábor – kapták meg a Pro Urbe díj kitüntetést.

A klub öt évvel ezelőtt alakult meg, azóta számos programot szerveztek a klubtagok, jártak a MOL Petrolkémia Zrt.-nél és a Jabil tiszaújvárosi gyárában is.

Heten kezdeményeztek

– Akkor heten kezdeményeztük a város vezetőinél, hogy szeretnénk létrehozni egy klubot – emlékezett vissza a kezdetekre Hegedüs György, a klub elnöke. – Az volt a célunk, hogy megismerjük, mivel foglalkozik a város, és ha kíváncsiak a véleményünkre, akkor elmondjuk, hogy mi hogyan látjuk a dolgokat. Az is fontos volt, hogy odafigyeljünk egymásra, hogy ki hogyan élt, mit csinált az elmúlt években. Úgy gondolom, hogy ezeknek a céloknak eleget tettünk, hiszen általában 25-30 ember részt vesz a rendezvényeken. Szeretnek ide eljönni a kitüntetettek, szeretünk egymással beszélgetni, nyilván a város dolgairól is, igyekszünk hasznos programokat kitalálni.

Apropója mindig van a találkozóknak. Most az ipari park és a gyógyfürdő jubileuma.

Húsz év kellett

– Amikor az önkormányzat 1996-ban döntött arról, hogy létrehoz a városban egy ipari parkot, akkor még nem gondoltuk, hogy húsz év után elérjük azokat a célokat, amiket közösen megfogalmaztunk – mondta Hegedüs György. – 1998-ban alakult egy olyan cég, a Tiszaújvárosi Invest Rt., aminek én voltam a vezetője. Az önkormányzat által kijelölt cél az volt, hogy létesítsünk munkahelyeket, próbáljunk alakítani a város iparszerkezetén, segítsük a környék foglalkoztatottságát. Ezek a célok helyesek voltak, jó volt az indulás, és bár a kezdetekben voltak sikertelen szerződéseink, gyakorlatilag 2000-től beindult a dolog, amikor a Jabillal megállapodtunk, néhány éven belül pedig már 31 céggel kötöttünk szerződést.

Hárommilliárd

Az önkormányzattól kaptunk támogatást az ipari park fejlesztésére, pályázatokat nyertünk a kormánytól, a megyétől. Több mint 300 millió forint támogatást kaptunk, ebből 250 millió vissza nem térítendő volt. Összesen közel 3 milliárd forintot fordítottunk az ipari park fejlesztésére, ennek 90 százalékát a közművesítésre. Már az első tíz évben – amíg én nyugdíjba nem mentem – közel ennyi adóbevételt be is fizettek ezek a cégek a város önkormányzatának – összegezte az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában