gombás gasztronómia

2019.10.14. 17:00

Ételspecialisták főztek versenyben a Bükkben

Ízletes gombás ételeket készítenek minden évben Bükkszentkereszten.

Detzky Anna

Csirkemájas gombaragu

Forrás: Shutterstock

A múlt hétvégén a 16. Bükkszentkereszti Gombanapokon jártunk, ahol megismerkedtünk a település színfoltjával, a helyi szlovák közösség tagjaival, akik rájuk jellemző specialitásokkal indultak a megmérettetésen. Emellett visszatérő baráti és munkatársi csoportokkal is beszélgettünk.

Messziről, még a Jászságból is érkeztek néhányan. Legtöbbjük számára a festői környezet és a rendezvény vidám hangulata annyira vonzó, hogy egyik évben sem hagynák ki szívesen a versenyt. Az alkalmon gombatúrákat is szerveztek, ahol a látogatók megismerkedhettek az erdőben élő ehető gombafajtákkal. A belőlük elkészíthető változatos ételek ősszel különösen kedveltek.

Frissen szedett gombából

A Bükkszentkereszti Szlovák Hagyományőrző Klub sátránál már rotyogott a jó illatú májas ragu, és a belevaló gombaarzenált is megtekinthettük.

– Mi a helyi szlovák önkormányzatot képviseljük, hagyományőrző klubunk is működik Bükkszentkereszten. A gombafesztivál is egy régi hagyomány a községben, amit a környéken már ismernek a baráti csoportok, a fiatalabbak és idősebbek. Szívesen jöttünk, és a főzőverseny egy kis megmérettetés egyben. Nagyokat lehet itt enni, jó zene van, és gyerekeknek is szerveztek programokat. Ma csirkemájas gombás ragu készült császárszalonna- és füstöltszalonna-alapon. Egyébként többféle gombát: csiperkét, kétféle laskagombát és az asszonyok által gyűjtött erdei tinórut használtunk. Az utóbbit frissen szedték, és ez a legízletesebb, ami különösen jó ízt ad a pörköltnek. A köret pedig polenta, egy szlovák étel – mondta Mátrainé Erdődi Valéria, a Bükkszentkereszti Szlovák Hagyományőrző Klub tagja.

 

Csirkemájas gombás ragu

Hozzávalók: 4 fő részére

50 dkg csirkemáj

20 dkg gomba

10 dkg füstölt szalonna

5 dkg bacon

1 nagy fej vöröshagyma

1 kápia paprika

1 zöldpaprika

1 paradicsom

1 evőkanál majoránna

3 dl olaj, vagy zsír

fűszerpaprika, só, bors, ízlés szerint

Elkészítés:

Olajon, vagy zsíron üvegesre pirítjuk a taréjos formára összevágott szalonnákat. Beletesszük a bacont, és amikor ez jól lesült mindkettő, kiszedjük a szalonnataréjokat. Ezt követően a zsíros alapba beleszórjuk a hagymát és megpirítjuk, majd a karikára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, kápia paprikát. Utána hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a legvégén pedig a csirkemájat és az egészet megfűszerezzük. Sót viszont már csak a készételre teszünk, nehogy megkeményedjen a máj. Amikor ez szépen összesül, remek íze van, és a tetejére tesszük a szalonnataréjt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában