Helyi közélet

2019.10.27. 17:00

Értékelték a kiemelkedő életutat, munkásságot

Egy Pro Comitatu és két Alkotó Díjat adtak át a megyei közgyűlés ünnepi ülésén.

Szaniszló Bálint

Balról: Szabó Gergely, Tállai András, Bánné dr. Gál Boglárka és a díjazottak: Kovács Szabolcs, Kálmán Vilmos és dr. Bezsilla János

Fotó: Bujdos Tibor

A frissen megalakult megyei közgyűlés megtartotta ünnepi ülését is az 1956. október 23-ai forradalom, majd az ezt követő szabadságharc résztvevőire, a hősökre, áldozatokra és mártírokra, a megtorlások elszenvedőire emlékezve.

A szabadság ünnepe

Bánné dr. Gál Boglárka elnök ünnepi köszöntőjében felidézte az 1956-os forradalom hőseit, akik lényegében mindannyiunk szabadságáért hoztak áldozatot. Általuk vált október 23-a szabadság ünnepévé. Mindez a ma magyar embere számára is komoly feladatokat állít azzal, hogy méltónak kell lenni erre az örökségre.

Örökségünk

Tállai András országgyűlési képviselő, pénzügyminiszter-helyettes ünnepi beszédében – többek között – azt idézte fel, hogy azon az 1956-os őszi napon egy kicsi de nagyon erős nemzet kelt fel a zsarnokság ellen, csodálatos példát állítva ezzel a világ népei elé. „Hála a forradalmároknak, akik megteremtették számunkra a szabadság, a függetlenség szeretetét” – hangsúlyozta a politikus.

Mint hangsúlyozta, a ma magyar embere se, tűri a zsarnokságot és legfontosabb alapelve a szabadság.

Három díjazott

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés döntése értelmében a megyei önkormányzat Pro Comitatu Díját dr. Bezsilla János, a megyei központi kórház osztályvezető főorvosa érdemelte ki a gyógyászati tevékenységéért. Alkotói Díjat vehetett át a közgyűlés elnökétől Kálmán Vilmos, kazincbarcikai labdarúgó játékos és edző életművéért, valamint Kovács Szabolcs mezőkövesdi bútorfestő népi iparművész eddigi kiemelkedő népművészeti tevékenységért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában