Alsóberecki

2019.10.28. 17:00

Emlékmű az áldozatokért

I. és II. világháborús emlékművet avattak Alsóbereckiben.

Az emlékműnél

Régi álom valósult meg a közelmúltban Alsóbereckiben, amikor felavatták az I. és II. világháborús emlékművet a megújult Millennium parkban.

Fontos esemény

Alsóberecki Község Önkormányzatának képviselő-testülete fontosnak tartotta, hogy méltóképpen tudjunk megemlékezni hősi hallottainkról, ezért emlékmű megépítésére nyújtott be pályázatot. Az emlékmű megépítését a I. vh. Centenáriumi Emlékbizottság által pályázaton elnyert összegből finanszírozta Alsóberecki önkormányzata. Az ünnepségen ünnepi beszédet mondott Emriné Bajnok Zita polgármester.

– Minden település, minden közösség életében fontos dolog az ilyen esemény – mondta a polgármester –, így Alsóberecki vezetése és Alsóberecki minden lakosa életében egy olyan meghatározó lépés, amely valóban arra szolgál, hogy építse a közösséget és ápolja a hagyományainkat, ápolja az emlékeinket, és megemlékezzünk azokról, akik Alsóbereckiért tettek és tenni akartak, és az életüket áldozták ezért a szép településért, ezért a szép hazáért. Ezért köszönöm mindenkinek, aki megtisztelt bennünket és eljött erre a kivételes rendezvényre, hogy együtt emlékezzünk a hőseinkre!

Emlékezőbeszédet mondott még Kocsi László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály osztályvezetője, a leszármazottak nevében Kecskés Lajos r. alezredes úr, a Cigándi Rend­őrőrs őrsparancsnoka. Németh Anna és Váradi Józsefné verset mondott, az Alsóberecki Hagyományőrző Népdalkör katonadalokat adott elő. Az emlékművet a történelmi egyházak képviselői és tábori lelkészek áldották, szentelték meg. Az emlékmű koszorúzásával zárult az ünnepség.

Emléktöredékek Alsóbereckiből

Az avatóhoz kapcsolódva jelent meg az Emléktöredékek Alsóbereckiből című könyv, amely a helyiek részvételét örökíti meg a két világháborúban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában