Miskolc

2019.10.12. 12:00

Az édenkert az otthoni műveléssel kezdődik

Városi környezetben is sokan visszatérnek a házi veteményeskerthez, hogy egészségesebben élhessenek.

Detzky Anna

A Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Kör tagjai munkában

Forrás: Magánarchívum

Egyre nehezebb megfizethető áron jó minőségű zöldséget, gyümölcsöt vásárolni. Néhányan a bevásárlóközpontok helyett inkább az őstermelőket keresik föl, mások pedig maguk kezdenek gazdálkodni. Pongráczné Váradi Zsófia kisgyermeke mellett döntött úgy, hogy saját kertjében termeli meg a legszükségesebb zöldségeket.

– Kertes házban nőttem fel, de akkor még nem kapcsolódtam be hasonló munkákba. Aztán, amikor férjhez mentem, lakásban indultunk, de nagyon hiányzott a kert. Nem régen költöztünk Martinkertvárosba, és különösen élvezem, hogy napi két órát kint tölthetek a veteményesben. Semmi tapasztalatom nem volt eddig ebben, de a nagyapám jött segíteni, mert ő már évek óta kertészkedik. Sárgarépát, fehérrépát, sóskát, borsót, retket, uborkát, céklát, babot, paradicsomot, epret ültettem az első évben. Eddig elkerültek a kórokozók, ezért semmilyen vegyszert nem kellett használnom. Még ha pénzügyileg nem is biztos, hogy olcsóbban jövök ki, mert rengeteget locsolok, az íze miatt mindenképpen megéri otthon megtermelni a levesbe-, főzelékbevalót. Ráadásul életemben először készítettem házi ketchupot – mesélte a hobbikertész.

Jó példával szolgál

Zsófiát arról is faggattuk, hogy döntésében szerepet játszik-e a környezettudatosság.

– Fontosnak tartom a környezetvédelmet, és próbálok minél kevesebb szemetet termelni és műanyagot hazavinni. A mi utcánkban, ahol új házak vannak, négy család művel kiskertet, ami nem is olyan rossz arány. Minél többen döntünk így, annál többen bátorodnak fel a jó példa nyomán. Emellett számomra az is fontos, hogy a gyermekem lássa, hogy a zöldség a palántából lesz. Neki is van kis kapája, gereblyéje, ásója, és úgy veszem észre, hogy már most élvezi, hogy közösen ültetünk, ami remélem, életre szóló pozitív tapasztalat számára. Sokszor a szomszéd gyerekek is átjönnek, mert annyi paradicsomunk termett, hogy nekik is tudtam belőle adni – osztotta meg a fiatal édesanya.

Kertbarátok köre

Az indulásnál segítség, ha egy barát vagy családtag már gyakorlott gazdálkodó. Viszont, ahol nincs ilyen rokon, ott például a Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Körben kérhetnek tanácsot a kertészkedni vágyók.

– Több mint száz éves a közösségünk, amit még a diósgyőri vasas munkások alapítottak, hogy a családjukat segítsék. Elődeink munkáját folytatva igyekszünk rávezetni a lakosságot a vegyszermentes zöldségek, gyógy- és fűszernövények termesztésére, amit akár egy panelház teraszán is el lehet kezdeni – emelte ki Buzáné Mariann, a kertbarát kör elnöke. – Nyílt napjainkon, az Ady Endre Művelődési Házban tartott hétfői, 17 órakor kezdődő alkalmainkon és magbörzéinken bevonjuk az érdeklődőket és átadjuk tudásunkat. Megtanítjuk az ültetés, metszés, oltás, szemzés csínját-bínját, a zöldségek vegyszermentes termesztését, amit növénytársítással érhetünk el. Emellett a fűszer- és gyógynövények felhasználhatóságáról is szó esik. Közösségünkbe sajnos kevés fiatal jár. A mai életmód mellett nehezen szánnak időt a kertészkedésre. Mi mégis ajánljuk a dolgozó embereknek is, mert hosszú távon kifizetendő, tudják, mit fogyasztanak egészséges táplálkozásuk érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában