Egészség

2019.10.18. 14:30

Az aggasztó jelekre mindig oda kell figyelni

Az indokolatlan gyengeség, kimerültség és mellkasi fájdalom egy komoly betegségre hívhatja fel a figyelmet.

A kimerültség betegség tünetei is lehetnek

A túlzott gyengeség és kimerültség hátterében egyes esetekben kardiomiopátia állhat. Ez a szívizom megbetegedése, amelynek kapcsán a megnagyobbodott és/vagy merevvé vált szív­izom miatt gyengül a szív teljesítménye.

A kardiomiopátia (CMP) a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neve, amelyek hátterében a szív­izom károsodása áll. Attól függően, hogy milyen eredetű ez a károsodás, több típust lehet megkülönböztetni.

A dilatatív (tágulásos) kardiomiopátia mögött állhat például alkoholizmus, koszorúér-betegség, szívizomgyulladás, a szívet károsító gyógyszerek és bizonyos százalékban genetikai faktorok is.

Fel kell figyelni

A kardiomiopátiánál előfordulhat, hogy valakinek hosszú ideig egyáltalán nincsenek tünetei, de gyakran csak a kezdeti stádium tünetmentes. Ezért azoknak, akik nagyobb rizikónak vannak kitéve – például cukorbetegek, alkoholfüggők vagy a családjukban már fordult elő szívbetegség –, érdemes időnkét kardiológiai kontrollon részt venni.

Azonban mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha nehézlégzés, légszomj, nyilvánvaló ok nélküli kimerültség, zavartság, hideg verítékezés és mellkasi fájdalom jelentkezik. Akkor se halogassuk a szakember felkeresését, ha szabálytalan szívverést, illetve a nyaki vénák duzzanatát tapasztaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában