Miskolc

2019.10.01. 11:30

Avalon Business Center: szüneteltetik az eljárást

Avalon Center Kft.: mindenképp megépítik az irodaházat a Szent István tér mellé.

A főtér madártávlatból

Fotó: Vajda János

Szüneteltetik az építési engedély iránti kérelemre indult közigazgatási hatósági eljárást, tájékoztatta lapunkat dr. Barna Péter, az Avalon Business Center megépülését ellenzők egyik szószólója.

Az irodaházat Miskolc leendő főtere, a Szent István tér térfalaként tervezi megépíttetni a HELL-cégcsoporthoz tartozó Avalon Center Kft. (A terület, ahová az irodaház épülne, a magántulajdonuk.) A dr. Barna Pétertől kapott dokumentumból kiderül, hogy az ezzel kapcsolatos végzést az ügyben eljáró sátoraljaújhelyi önkormányzat jegyzője írta alá, és kiderül belőle, hogy az engedélyezési eljárás szüneteltetését maga a beruházó kérte.

Mi is történt?

A történtek előzménye hosszú időre nyúlik vissza. Röviden: a Szent István térre tervezett irodaházra a környezetvédelmi engedélyért folyó elsőfokú eljárás során a megyei kormányhivatal megadta a szükséges engedélyeket, ami ellen fellebbeztek a környéken élők és a Zöld Kapcsolat Egyesület nevű civil szervezet. Szerintük ugyanis túlságosan nagy épületet álmodott a HELL a történelmi belvárosba a 350 férőhelyes mély parkolóval, üzletekkel.

A másodfokon eljáró Pest Megyei Kormányhivatal örökségvédelmi kérdésben a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára állásfoglalását kérte, aki kimondta, a tervezett épület műemlékvédelmi szempontból nem felel meg a jogszabályi követelményeknek. Ezt az állásfoglalást figyelembe véve született meg a jogerős határozat.

A beruházó cég lapunknak akkor azt nyilatkozta: továbbra is meg szeretné építtetni az Avalon Business Centert, így újra beadták a terveket. Az építkezést ellenzők szerint csak minimálisat változtattak a korábban elutasított terveken, ám az Avalon Center Kft. szerint ez nem így van. Lapunknak a beruházást tervező cég, a Finta Stúdió akkor úgy nyilatkozott, a módosítások megfelelnek a szabályozási terv minden paraméterének, és a környéken lakók aggályaira reagálnak.

Miért döntöttek így?

Ezt az új engedélyezési eljárást szünetelteti most a beruházó Avalon Center Kft.

Érdeklődtünk, miért döntöttek az eljárás szüneteltetése mellett, kérdéseinkre Tóth Róbert, az Avalon Center Kft. ügívezetője válaszolt:

„Cégcsoportunknál több nagy beruházási projekt is fut párhuzamosan, amelyek indításánál, kivitelezésénél az időzítés kulcsfontosságú. A kivitelezések időtartamát, projektvezetői munkaigényét folyamatosan egyeztetjük, összehangoljuk. Egy ilyen egyeztetési folyamat eredményeként született meg a döntés a terveket készítő Finta Stúdióval egyetértésben az Avalon Business Center engedélyeztetési folyamatának szüneteltetéséről”.

„Befolyásolja-e ez a lépés a cég terveit, miszerint mindenképpen megépítik az irodaházat a Szent István tér mellé?” – kérdeztük.

„Nem befolyásolja – válaszolta az ügyvezető igazgató – szándékaink, miszerint Miskolc főterén megépítünk egy modern, a 21. századi elvárásoknak megfelelő, mégis a város egészének miliőjébe illő irodaházat, továbbra is ugyanazok”.

Firtattuk azt is, hogy összefüggésben van-e az eljárás szüneteltetése azzal, hogy a cég kevés változtatással adta be újra engedélyeztetésre a korábbi terveket.

„Az Avalon Business Center irodaház jelenlegi, már módosított építési engedélyezési terve a szabályozási terv minden paraméterének megfelel, és reagál a környéken lakók aggályaira. Kérelmünk valóban csak az engedélyeztetési folyamat szüneteltetésére, nem pedig a tervek módosítására vonatkozik.

Hat hónapjuk van

„Várható-e, hogy újraindíttatják a közeljövőben az eljárást?” – kérdeztük.

„Igen” – kaptuk a választ.

A sátoraljaújhelyi jegyző szignálta dokumentumból az is kiderül, hogy az eljárás szeptember 9-től szünetel. Az ügyintézés határidejébe nem számít bele az eljárás szüneteltetésének időtartama, ám csak az építtető külön kérelmére folytatódhat. Ha ezt nem teszi meg, az eljárás hat hónap szüneteltetés után megszűnik.

Az újraindításra eszerint 2020. március 9-ig van lehetősége a beruházónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában