Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.10.19. 11:00

A vitézségükért kapták a rangot

Drogos fiatalokért végzett áldozatos munkájáért fogadott be tagjai közé két embert a Vitézi Rend.

A Vitézi Rendet 1920-ban vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzója alapította. Az I. világháborúban hőstetteket véghez vitt katonáknak rangot és földet adományozott. A leszármazottaik megörökölhették a címet.

A kommunizmusban betiltották a rendet és 1992-ben állították helyre. Ma már bárki örökölheti a címet, akinek vitézi ősei vannak – tudtuk meg vitéz Szabó Judit hadnagytól, aki a megyénkbelieket is érintő vitézavatás miatt kereste fel szerkesztőségünket.

– A budapesti Ferences templomban ünnepelte a rend legfontosabb ünnepét, a vitézavatást. Az ­ünnepélyt megtisztelte jelenlétével számos külföldi vendég és szervezet. A szertartás szentmisével kezdődött és a gyermekek kadéttá avatásával folytatódott. A Vitézi Rend Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Törzskapitányságát 29 fővel képviseltük, akik közül öten kapták meg a vitézi rangot és kettejüket kitüntették – tudatta lapunkkal a többi között a hadnagy.

Tiszteletbeli vitézek

A továbbiaknak a megyénkbeli kitüntetettekről beszélgettünk.

– Egyikőjük Kavalyecz András, a szendrői Abigél Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Szakközépiskola, Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium vezetője, akit annak ellenére avattak vitézzé, hogy nincsenek ilyen felmenői. Hátrányos helyzetű és perifériára szorult gyerekekkel foglalkozik és menti meg őket a drogozástól, a bűnözéstől és a börtöntől. Szinte a nap 24 órájában rendelkezésükre áll, minden gondjukat, problémájukat igyekszik megoldani, ha kell az utcáról szedi össze őket. Ebben a nem hétköznapi, de nagyon sokrétű munkában szintén kiveszi részét Sztollár Gusztáv tanár úr is, aki szigorúnak látszó fegyelmezése közben is vajszívű tud maradni. Ezt az áldozatos munkáját köszönte meg neki vitéz gróf Molnár Gazsó János főkapitányunk, egy Horthy Miklós Bronz Emlék­éremmel – mutatta be őket vitéz Szabó Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában