Miskolc

2019.10.15. 12:30

A fellebbezésektől függ az alakuló ülés ideje

Még nem tudni, pontosan mikor ül össze az új miskolci testület.

A szavazásokon már túl vagyunk, folytatás következik

Fotó: Bujdos Tibor

Hogyan zajlik az átadás-átvétel az önkormányzatnál? A miskolci városháza sajtóosztálya érdeklődésünkre elmondta, a polgármesteri munkakör átadását jogszabályok szabályozzák (ezeket megküldték).

Jogorvoslatok, határidők

Eszerint a polgármester tisztségének megszűnése esetén az azt követő nyolc munkanapon belül írásba foglaltan át kell adja munkakörét az új polgármesternek, ennek hiányában az alpolgármesternek vagy a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott személynek.

Jelen esetben ez a nyolc nap akkor indul, ha a helyi választás végeredménye jogerőre emelkedik. Ez lehet három nap vagy több hét is: a helyi választási bizottságok határozatával szemben – melyben megállapítják, ki nyerte a polgármesteri tisztséget és kik lettek a képviselő-testület tagjai – három napon belül lehet jogorvoslattal élni a területi (megyei, fővárosi) választási bizottságoknál, amelyeknek ugyancsak három napjuk van a fellebbezések elbírálására.

E határozatokkal szemben az ítélőtáblákhoz lehet fordulni, és a bíróságoknak is további három napjuk van, hogy meghozzák a jogerős végeredményről szóló határozatokat. Ha mindez csak a szavazatok újraszámolásával lehetséges, erre a területi választási bizottságoknak, az ítélőtábláknak hat napjuk van. A polgármester-, egyéni listás és egyéni választókerületi választások jogerős eredményei ez esetben csak október végére születhetnek meg.

Ezt követően állapítja meg a helyi választási bizottság, kik szereztek mandátumot a kompenzációs listán, ahol hasonló a jogorvoslat rendje. Utána esedékes az alakuló ülés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában