Sárospatak

2019.09.16. 18:30

Új helyükön is népszerűek

A sárospataki városi könyvtár látogatottsága alig csökkent.

Bánhegyi Gábor

Trembeczki Lászlóné munka közben

Folyamatosan zajlik a sárospataki A Művelődés Háza és Könyvtára épületének a felújítása, ami azzal is jár, hogy a Makovecz téren lévő épületben lévő intézményeknek ideiglenesen más helyre kellett költözniük.

Közülük még a városi könyvtár járt a legjobban, hiszen csak a tér másik oldalán lévő Comenius campusba kellett átvinni az állományt, illetve annak egy részét.

A helytörténet maradt

– A teljes állományunknak csak mintegy egyharmadát tudtuk ide áthozni, hiszen itt lényegesen kisebb a hely – mondja Trembeczki Lászlóné, a könyvtár vezetője. – Különösebben nem okozott nagy gondot a szelektálás, hiszen nagyjából tudjuk, a könyvtár törzsközönsége milyen könyvekért tér be hozzánk. A helytörténeti könyvek például hiánytalanul átkerültek az új helyre, hiszen ezek olyan kiadványok, amelyek csak nekünk vannak meg, így aki kutatni akar, nálunk mindent megtalál. Az egyéb könyvek közül pedig az sem tragédia, ha nálunk nem található meg az olvasó által kikölcsönözni kívánt példány, hiszen a megyei könyvtár hatalmas könyv­állománnyal rendelkezik, és a könyvtárközi kölcsönzés keretében a futárszolgálat egy-két napon belül kiszállítja nekünk a kért könyveket. Azt is megfigyeltük, sokan tartják közösségi térnek a könyvtárat. Sokan vannak, akik azért látogatnak el hozzánk, hogy az olvasott könyvekről szóló tapasztalataikat megosszák egymással. Az idősebbek, akik egyedül élnek, nem csupán olvasnivalóért látogatnak el hozzánk, hanem azért is, hogy egy kicsit elbeszélgessenek egymással.

Kicsit csökkent

A kisebb helyen a forgalom is kicsit kisebb.

– Ez egy országos tendencia, hiszen a letölthető könyvek megjelenésével szinte minden könyvtár látogatottsága csökkent. Ez minket sem került el, de nem nagymértékű a lemorzsolódás, még mindig sokan vannak, akik szeretik kézbe venni a könyveket. Az iskolai csoportok látogatása után is érezhetően megnő a látogatottságunk, sok diák a szülőkkel együtt jön el a könyvtárba és válnak együtt könyvbarátokká. Fontos számunkra is az utánpótlás, hiszen mi is érezzük, hogy felgyorsult a világ, a fiatalabb korosztálynak már nincs elég ideje az olvasásra, ezért is próbálunk olyan programokat szervezni, amikkel be tudjuk őket csalogatni a falaink közé. Most, hogy véget ért a nyár ismét beindulnak a szokásos programjaink, az olvasói körök és a Baba-mama klubok is sok látogatót jelentenek. Az utóbbi különösen fontos a számunkra, hiszen a szülőkkel együtt érkező gyerekeknek egy sarkot különítünk el, ahol ismerkedhetnek a gyerekeknek szánt könyvekkel. Hatalmas élmény látni azt, ahogy először rácsodálkoznak a könyvekre, a lapozásra, ahogy egyre jobban belemerülnek a képek nézegetésbe. Ha ezek az élmények kellemesek, s rögzülnek, akkor egyáltalán nem ritka, hogy ezt követően a gyerekek kérik a szülőket, hogy jöjjenek gyakrabban a könyvtárba – mondja Trembeczki Lászlóné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában