Kisrozvágy

2019.09.23. 19:30

Történelmi pillanatok Rozvágyon

Közösségépítő programokat szerveznek Kisrozvágyon.

Lovas bemutató

Forrás: ÉM

A Magyar falvak program keretében kapott támogatást Kisrozvágy önkormányzata közösségépítés, közösségfejlesztés céljából. A pályázati forrásból egy éven keresztül minden hónapban különböző színes építő, kulturális programok fognak megvalósulni, lebonyolódni. A programokkal minden korosztályt meg szeretnének célozni és bevonni.

Történelmi mesedélután

Az első programot már szeptemberben megrendezték a falu közösségének, lakosságának a javára. A program a Történelmi pillanatok, Lovas programok Kisrozvágyon címet viselte. Az esemény keretében volt lovas harci bemutató, ismerkedés a harci eszközökkel, lovakkal, lószerszámokkal; lovagoltatás, íjásztatás, történelmi előadás, beszélgetés, eszmecsere és végül közös vacsora.

A lovas program nagy hatással volt a megjelentekre, élvezték a dinamikus, izgalmas bemutatót, majd a gyerekek örömére a lóra ülés és az íjászat lehetőségével lehetett élni. Természetesen a program sikeres megvalósításához nagymértékben hozzájárult Kubus Miklós és csapata, valamint Petraskó Tamás hagyományőrző. Petraskó Tamást ezer szál köti Kisrozvágyhoz, hiszen a magyar kultúra lovagja a bodrogközi település szülötte.

A történelmi mesedélutánt sokan hallgatták végig, hisz az előadás a régi kisrozvágyi életről szólt, majd folytatódott eleink őstörténetéről, akkori életviteléről. Az előadás során bemutattak olyan honfoglalás kori tárgyakat is, amelyek elengedhetetlenek voltak eleink mindennapi megélhetéséhez.

Kisrozvágy igazán tökéletes helyszín egy ilyen tematikájú program lebonyolításához, hiszen köztudott, hogy a település a honfoglalás óta lakott. Az egyik leggazdagabb honfoglalás kori lelőhely, amely bizonyítja, hogy honfoglaló őseink a Bodrogközben is megtelepedtek.

A település nevét a 13. század elején Rozvad alakban írták, és a zempléni vár tartozéka volt. A tatárjárás alatt elpusztult falut 1258-ban IV. Béla király Péter fiainak, Angének, Ingernek és Ambrusnak adományozta, akik azt újranépesítették.

A szeptemberi történelmi kalandozás csak megerősítette a helyieket abban, hogy a településük múltja büszkeségre ad okot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában