bányásznap

2019.09.13. 12:30

Telkibánya nem felejti soha bányászmúltját

Bányászmúltjára emlékezett Telkibánya, ahol valamikor aranyat és ezüstöt bányásztak.

Megkoszorúzták a bányászsírokat

Forrás: ÉM

Harmadik alkalommal rendeztek bányásznapot Telkibányán szeptember elején. Messzi vidékekről érkező, bányász­egyenruhában pompázó, zászlókat lobogtató sokadalom vette körbe a Vártemplomot, amelynek harangjai ünnepi istentiszteletre hívogattak. A kürtszóra bevonuló sereglet a kincs és szív kapcsolatáról hallott igehirdetést Szalay László Pál református lelkésztől.

Ez követően Kassai Zoltán, a település polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője osztotta meg gondolatait az ünneplőkkel. Beszédében kitért az aranybányászati látogatóközpont fejlesztésére, ami szerinte jó úton halad a megvalósulás felé. Az ünnepi istentisztelet után a résztvevőket lármafa hívogatta a bányászsírkertbe.

Kiállítás is nyílt

A bányászsírok megkoszorúzása a helyi lelkipásztor igei elmélkedésével kezdődött, majd a Telkibányai Férfi Dalárda bányászdalt énekelt. Azután következett a jelenlévő bányászszervezetek és bányásztelepülések koszorúzása. A koszorúzást követően Werner Norbert bányamérnök, a Szlovákiai Bányász Hagyományőrző Egyesület elnöke méltatta azt az erőfeszítést, amit Telkibánya tesz a bányászhagyományok életben tartásáért. A felújított gejzírkutat Hörcsik Richárd, Hulják Péter erdészeti igazgató és Kassai Zoltán polgármester leplezte le. Ezt követően a Zempléni Rajztanárok Alkotókörének kiállítását nyitották meg a művelődési házban, ahol Szalay László Pál mondott beszédet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában