Sajópálfala

2019.09.08. 10:00

Országos ruszin nemzetiségi búcsú volt Sajópálfalán

Magyarország Kormánya támogatásával nyolcadik alkalommal rendezték meg az országos ruszin búcsút Sajópálfalán szombaton.

Horváth Imre

Fotó: Horváth Imre

A legősibb szláv nyelvet beszélő, görögkatolikus vallású nemzetiség ünnepén a szent liturgiát Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája és Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke celebrálta.

A rendezvényen és a szent liturgián részt vett többek között Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, Kramarenko Viktor, az Országos Ruszin Önkormányzat elnöke, Giricz Vera, az Országgyűlés ruszin nemzetiségi szószólója, Kovács János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzati Hivatal vezetője és Fekete Zoltán polgármester is.​

Soltész Miklós beszédét azzal kezdte, hogy a magyar nép a leghűségesebb népnek és nemzetnek tartja a ruszin embereket. Hűségesek a nemzetükhöz, az egyházhoz és a magyar hazához is, ezt bizonyítja ez a búcsú is, erre a hűségre pedig szükség is van ezekben az időkben, amikor látható, hogy egyes nagyobb nemzetek igyekeznek a ruszinokat háttérbe szorítani, amit nem lehet elfogadni és ez ellen küzdeni kell Kárpátalján és a felvidéki területeken is.

Köszöntötte az ország ruszinjait, a búcsún megjelenteket Kramarenko Viktor is, aki igazi feltöltődésnek nevezte az ünnepet azt kérve, hogy adják ezt tovább azoknak, akik nem lehettek itt.

 

A falu történetében a Rákóczi-szabadságharc utáni időktől tanúskodnak források a ruszinok jelenlétéről. Az általuk emelt fatemplomban 1717. január 6. és február 16. között az Istenszülő képének szemeiből véres könnyek hullottak. Ennek a helyére emelték a mai templomot, vagyis a Szentlélek Leszállása görögkatolikus templomot 1772-ben. ​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában