Állatvilág

2019.09.03. 18:30

Néhány évig lesz csak társunk a törpehörcsög

A rágcsálók tartásával a gyermekek is megtanulják, mit jelent az igazi gondoskodás.

Detzky Anna

Hörcsög

A dzsungáriai törpehör­csög mindössze 6–11 centi­méter és csak 2-3 évig él, ezért ideális választás kezdő állattartók számára. Ennek ellenére van néhány szabály, amit érdemes betartani, hogy kedvencünk vidám és egészséges legyen.

– Mindenképpen megbízható helyről érdemes beszerezni az állatkát, ahol lehetőség nyílik rá, hogy kézbe vegyük és megfigyeljük – mondja Hajdu Sándor kisállat-kereskedő. – A hörcsögök remekül érzik magukat egyedül, és jól tesszük, ha még megvásárlásuk előtt beszerezzük a terráriumot vagy ketrecet. A ketrec általában már eleve be van rendezve bújócsövekkel, mókuskerékkel és önitatóval. Forgácsot, szalmát vagy más természetes almot használjunk, amit hetente cserélünk.

Mindig nő a foguk

Ahhoz, hogy ne legyen beteg a csöppség, változatos étrendet biztosítsunk számára.

Hajdu Sándor egy hörcsöggel

– A hörcsögök hízásra hajlamosak, naponta 10–15 gramm eleségre van szükségük. Magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket és állati fehérjéket, lisztkukacot adjunk nekik. Fontos, hogy kerüljük a k betűs zöldségeket, mert azoktól felfúvódhatnak, és ne etessük őket csokoládéval. Bármilyen tálkát választhatunk etetőnek, és fogkoptató követ is adnunk kell, különben a foguk áttörheti a pofazacskójukat, és legjobban 18 foknál melegebb helyiségben érzik jól magukat – mondta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában