bükkábrány

2019.09.25. 17:30

Mentőt kap Bükkábrány

Tízezer emberhez ér ki gyorsabban a mentőszolgálat az új mentési pontról.

Tóth Balázs

Az átadó

Fotó: Tóth Balázs

Átadták az Országos Mentőszolgálat legújabb, Bükkábrányi Mentési Pontját. Ez a harmadik hasonló a megyében, eddig Pálházán és Dédestapolcsányon működött szolgáltatás.

Fotó: Tóth Balázs

Az ünnepélyes átadáson dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója elmondta, megyénkben évente 90 ezer alkalommal riasztják őket, s autóikkal négymillió kilométert tesznek meg. Megköszönte minden támogató segítségét, köszönte a mentőszolgálat munkatársainak munkáját, illetve a feléjük áradó szeretetet. Kívánta, hogy minél kevesebb alkalommal legyen szükség a mentők beavatkozására.

Lapunknak elmondta, a szatelita mentőállomás lényege, hogy egy autó és személyzete Mezőkövesdről eljön minden nap reggel hatra, és estig itt teljesít szolgálatot, gyorsabb ellátást biztosítva a környék lakosságának. Az országban 10-20 mentési pont létezik, némelyik például a Balaton környékén csak nyáron van nyitva. Folyamatosan vizsgálják, hogy mikor milyen segítség kell, így látták, hogy a bükkábrányi térség naponta 8-12 feladatot generál, életmentéshez, kisebb balesetekhez is vonulnak. Egy közeli idősek otthona és a környék tízezres lakosságszáma is indokolja a létesítését. Borsod megye a legjobban ellátott régió, minden mentős státuszt betöltöttek, inkább más régióba keresnek munkatársakat.

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője szerint az egészségügyben minden fejlesztés sokat számít. A baj sajnos mindig előfordul, ha mentőre van szükség, élet-halálról van szó. Üdvözölte az önkormányzatok és az állami szervezetek összefogását.

Fotó: Tóth Balázs

Gyenes László, a Mezőkövesdi Mentőállomás vezetője szerint az ábrányi régió számára ez egy minőségi fejlesztés, hiszen nem mindegy, hogy Mezőkövesdről indul az autó, vagy itt lesz a kocsi a súlyos esetekhez, sokszor az így nyert tíz perc is számít. Szükség esetén Mezőkövesd, vagy Miskolc felé is végezhetnek mentést az itt szolgálatot teljesítő mentősök. Szerinte a mentési ponton minden adott, amire nap közben szükségük lehet.


Önkormányzati összefogás

Szalai Szabolcs, Bükkábrány polgármestere kifejtette, a nyár eleji egyeztetés után a testület támogatta a mentési pont létrehozását. Vállalták az épület felújítását, fenntartását, egy garázs biztosítását. Kívánta, ne kelljen sokszor vonulni, de ha igen, akkor járjanak sikerrel.

Lőrincz Imre, Csincse polgármestere elmondta, a többi környékbeli településhez hasonlóan a berendezés megvásárlásában vettek részt, annak érdekében, hogy jobb ellátás legyen a térségben, hiszen fele annyi idő alatt ki fog érkezni a településre a mentő. Sajnos az elmúlt két hónapban három esetben is gyors segítségnyújtásra volt szükség Csincsén.

Bárdos Szabolcs, Mezőnyárád polgármestere is örült annak, hogy a szomszédból gyorsan kiér a községbe a mentő és a lakosság ellátását jól szolgálja. Ők is a belső felszerelés megvásárlásába adtak pénzt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában