Falusi Csok

2019.09.21. 11:30

Megyénkben is élénkült az érdeklődés a falusi csok iránt

Országszerte nagy az igény, megyénk több települése is ott a legkeresettebbek listáján.

Pap Gyula

Eladó ház egy Miskolc környéki településen

Nemcsak Pest megyében és a Balaton partján, hanem a borsodi és szabolcsi településeken is nagy az érdeklődés a falusi csokra – tudta meg a Magyar Nemzet. Két és fél hónap alatt országszerte már több mint háromezren kérelmezték a vissza nem térítendő támogatást, a legtöbben közülük nagycsaládosként a tíz- vagy ötmillió forintos lehetőséggel élnek.

Borsod az elsők között

Míg a pénzintézethez a legtöbb kérelem Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyéből futott be, az ingatlan.com összegzése szerint Pest, Somogy, Veszprém és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települések találhatók a falusi csok legkeresettebb helyszínei között. A falusi csok 2486 településének ingatlankínálatát külön aloldalon kezelő hirdetési portál adatai szerint a húsz legkeresettebb helység között öt Pest megyei, három somogyi és öt Veszprém megyei település található meg. Az említetteken kívül három borsodi település – Bogács, Mályi, Nyékládháza – és a Tisza-tónál fekvő Abádszalók került még fel a lista első húsz helyére.

Nem emelkedik

Érdekes az is, hogy összesen hatvan olyan település akad, ahol a falusi csok keltette érdeklődés hatására a kínált ingatlanok irányára legalább megduplázódott a támogatás bevezetése előtti időszakhoz viszonyítva – írja a lap.

– Településünkön egyfajta népességrobbanás bontakozik ki – mondja el Viszokai István, Mályi polgármestere. – Nagyon sok az ifjú házas, rengeteg a gyerek, most adtuk át az új óvodát és már tele van. Gondolkoznunk kell egy újabb építésében, csakúgy, mint az iskola bővítésében – fejti ki. – Miskolcról és a környező településekről is jönnek sokan, a megnövekedett érdeklődés miatt emelkednek az ingatlanárak is, bár ez véleményem szerint nem feltétlenül függ össze a csokkal, a nagyváros vonzása is az okok között van – teszi hozzá.

Bogácson nem érzékelhető még, hogy megnövekedett volna a csok iránti igény – tájékoztatott Csendesné Farkas Edit polgármester. Éves szinten egyébként is öt-hat házaspár költözik településükre. Az ingatlanárak növekedése tíz százalék körül van, melyet a kereslet bővülése okoz. A lakosságszám azonban évek óta állandó – 2050 és 2100 fő között mozog –, kiegyenlítődik a be- és az elvándorlás miatt – teszi hozzá a polgármester.

Több mint 1800 család igényelte a falusi családi otthonteremtési kedvezményt (csok) szeptember közepéig az OTP Banknál, összesen mintegy tízmilliárd forint értékben. A pénzintézet tájékoztatása szerint a támogatás átlagos összege 5,5 millió forint volt eddig, a hozzá igényelhető kamattámogatott kölcsönből pedig jellemzően hétmillió forintot igényelnek a családok. A falusi csok kérelmezői között a banknál többségben vannak az ingatlanvásárlók, vagyis azok a családok, amelyek a támogatotti körbe tartozó településeken vásárolnak házat, majd azt felújítják. Az eredeti csoknál az OTP jellemzően az igénylések bő felét kezelte eddig, ez alapján pedig nyugodtan kijelenthető, hogy 3000-3500 család élhetett eddig a falusi csok lehetőségével.


Tízből öt

Az OTP-nél tízből hat kérelmező három vagy több gyermekre tekintettel igényli a vissza nem térítendő támogatást. Nekik ingatlanvásárláshoz tízmillió forint vissza nem térítendő támogatás nyerhető el és akár 15 millió forintnyi kamattámogatott hitel, saját ingatlan felújításához pedig ezen összegek fele, vagyis ötmillió forint vissza nem térítendő támogatás és akár 7,5 millió forint kölcsön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában