telefonos csalás

2019.09.26. 14:00

Ki keres a +250-ről? Ne hívja vissza, ha jót akar!

Miskolcon is zaklatnak a wangiri hívásokkal, legutóbb monacói, most ruandai hívószámokkal csörgettek.

Bájer Máté

Csak óvatosan a telefonálással (illusztráció)

Forrás: Dreamstime

A kamugázszerelők, szén-monoxid-mérőkkel házaló szélhámosok és a könyvjelzőket, képeslapokat mosolyogva kezünkbe nyomó áladománygyűjtők mellett megjelentek a telefonos csalók is.

„Az úgynevezett wangiri hívások lényege, hogy nemzetközi telefonszámokról tömegesen hívásokat generálnak a fogadó fél visszahívásának reményében. Ha a hívott fél visszahívja a külföldi számot, magas költségei merülhetnek fel” – tájékoztatta a lakosságot az ORFK a hónap elején kiadott hírlevelében.

Bár országos méretű csalásról van szó, az utóbbi időben egyre többen panaszkodnak Miskolcon is az ilyen külföldi számokról érkezett kamuhívásokkal kapcsolatban.

Mi a wangiri?

A wangiri szó szerint annyit tesz: egy csörgés és leteszik. Ez egy Japánból eredő telefonos csalási módszer, amit számítógépes tárcsázással indítanak, nagy mennyiségű telefonszámon, véletlenszerű sorrendben. Több hullámban is érkeztek hazánkba ilyen hívások. Legutóbb monacói, majd ruandai előhívószámokkal csörgették a fél országot. Sokan automatikusan vagy kíváncsiságból visszahívják a csalókat, akik így nagyobb összegeket csípnek le az embertől.

„Néhány napja egy Miskolc témájú csoportban találkoztam a figyelmeztetéssel. Nem sokkal ezután nálam is megjelent a rejtélyes +250-es előhívó” – meséli egyik olvasónk.

– A férjem számán csörögtek többször is pár hete éjszaka. Most másik előhívószámról jött a hívás, gondoltam, gyorsan figyelmeztetem, akit tudok – magyarázta Kaulics-Nagy Zsófia.

Kérheti a blokkolást

Az ilyen jellegű hívásokkal kapcsolatban a rendőrség az alábbi tájékoztatást adta:

„Ha nem ismeri a külföldi hívószámot, akkor ne fogadja a hívást, és semmiképp ne hívja vissza. Lehetőség szerint lépjen kapcsolatba a hálózati mobilszolgáltatójával, és kérje a konkrét telefonszám blokkolását. Adatait (pontos név, születési hely, idő, lakcím, e-mail cím, banki adatok) soha ne adja meg ismeretlen hívónak!”

Az egyik szolgáltató hivatalos oldalán arról tájékoztat, hogy a hívás fogadásáért nem számláznak költséget. A magas számlát a nem fogadott hívás visszahívása generálhatja. Ez az összeg visszahívásonként ötszáz-hatszáz forintra is rúghat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában