óvodafelújítások

2019.09.09. 10:00

Kényelmetlenségekkel jár az óvodák felújítása

A szülők nem értik, miért nem kezdték el a felújítást már júniusban.

Hegyi Erika

A Százszorszép Óvoda a múlt pénteken

Fotó: Kozma István

Annak nagyon örülnek a szülők, hogy Miskolcon öt óvodát is felújítanak, de véleményük szerint jobb lett volna a munkákat már júniusban elkezdeni, hogy a más óvodákba és iskolákba költöztetett csoportok minél hamarabb visszatérhessenek saját intézményükbe.

Most van olyan elköltöztetett csoport, ahol olyan nagy a zsúfoltság, hogy az óvodapedagógusok megkérték a szülőket, ha tehetik, vigyék haza ebéd után gyermeküket.

A miskolci önkormányzattól megtudtuk: még ebben az évben öt óvoda energetikai korszerűsítése történik meg. A Mesevár, a Diósgyőri, a Százszorszép, a Belvárosi és a Leszih Andor úti óvodákat 657 millió forintból újítja fel, uniós forrásból. Az öt óvodába 773 gyermek jár, és már valamennyi óvodában megkezdődtek a munkálatok.

A szülők szerint azonban két óvodában még semmi nem történt.

Van olyan óvoda, ahonnan már júliusban ki kellett költözni, de azóta sem történt ott semmiféle felújítás. Az egyik édesanyának a Leszih Andor Utcai Óvodába járna a gyermeke, de most a Szilvás utcai ovi fogadott be két kiscsoportot, valamint egy középső-nagy csoportot. Utóbbit azonban ketté osztották, és a kiscsoportosok termében helyezték el őket. Diósgyőrben pedig a közeli általános iskola fogadta be a Diósgyőri Óvodába járó kicsiket. Itt a szülők arra panaszkodnak, hogy hatalmas a zsúfoltság, és az óvodapedagógusok arra kérték a szülőket, hogy ha megtehetik, vigyék haza a gyerekeket ebéd után, mert nem tudnak annyi ágyat letenni, ahány gyerek van.

Háromban látványos

A miskolci önkormányzat az óvodafelújításokkal kapcsolatban arról tájékoztatta lapunkat, hogy a megyeszékhelyen még ebben az évben öt óvoda energetikai korszerűsítése történik meg. A Mesevár, a Diósgyőri, a Százszorszép, a Belvárosi és a Leszih Andor úti óvodákat 657 millió forintból újítja fel, uniós forrásból. Az öt óvodába 773 gyermek jár, és már valamennyi óvodában megkezdődtek a munkálatok. A Százszorszép, a Belvárosi és a Leszih úti óvodában már látványos az előrehaladás. A Mesevár és a Diósgyőri óvodák esetén is megtörtént a munkaterület átadása, jelenleg a nyílászárók méretre gyártása zajlik. A kivitelezések befejezésének határideje valamennyi óvoda esetében a munkaterület-átadástól számított öt hónap.

Orvosolják a problémákat

„A munkálatok idejére a gyerekeket a lehető legközelebbi alkalmas intézménybe költöztette az önkormányzat. A fogadó intézmények mindegyikén elvégeztette az esetleg szükséges javításokat. Az óvodavezetőkkel folyamatos a kapcsolattartás, a felmerülő problémákat az önkormányzat orvosolja. A munkálatok befejezését követően a gyerekek megújult, korszerű energetikai és gépészeti rendszerrel, új nyílászárókkal és szigeteléssel ellátott, frissen kifestett intézményekbe térhetnek majd vissza.

Miskolc óvodafelújítási programjában olyan épületeket alakítanak ki, amelyek energiafogyasztása megfelel a város smart&green elvárásainak. Az épületek külső nyílászáróit korszerű hőtechnikai jellemzőkkel bíró nyílászárókra cserélik, az épületek egészén utólagos hőszigetelést végeznek, amely érinti a tetőt és az oldalfalakat. Mindegyik épületben új fűtési rendszert építenek ki, amit az univerzális lapradiátorokra szerelt vezeték nélküli kommunikációval működő okos-radiátorszelepek szabályoznak. Az épületek tetőfelületeire napelemeket helyeznek, hogy környezetbarát módon biztosítsák az elektromos energiát az óvodáknak” – írta a városházi szóvivő.

Helyben termelt energia

Hozzátette: „Ezek az energetikai korszerűsítések intézményenként kevesebb felhasznált energiamennyiséget jelentenek, ami hozzájárul a működtetési költségek csökkentéséhez, miközben az épületekben tartózkodók hő- és komfortérzete javul. Mindezzel kevesebb üvegházhatású gázokat bocsátanak ki a városi intézmények. Végső soron pedig ilyen lépések is szükségesek ahhoz, hogy teljesüljön Miskolc egyik legfontosabb célkitűzése, miszerint 2030-ra a városi intézmények 100 százalékban helyben termelt energiát használnak.

Az energetikai korszerűsítésen túl, ahol eddig az akadálymentes megközelíthetőség nem volt biztosított, természetesen a projekt keretein belül ez is megvalósul. A város és az óvoda szakemberei mindent megtesznek annak érdekében, hogy az átmeneti időszak a gyerekek és a családok számára a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel járjon.

Az intézményfelújítási program idén nem ér véget. Az önkormányzat célul tűzte ki valamennyi óvoda, orvosi rendelő és bölcsőde korszerűsítését” – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában