Mezőkövesd

2019.09.05. 17:00

Foltból műalkotás

A matyó hímzés hazájában a patchworköt fejlesztette tökélyre egy idős közösség.

Detzky Anna

Munkában a csoport

Fotó: Tóth Balázs

A Matyóföldi Foltvarró Klub egyik szervező tagja elmondta, hogy a hagyományos hímzéssel szemben mi vonzotta az új technika felé.

– Mezőkövesden most már nemcsak a matyó motívumoknak, de a foltvarrásnak is van hagyománya. Először Kókai Ilus textilművész tartott a témában tanfolyamot a kilencvenes évek végén. Akkor a korábbi klubvezető Bertháné Csirmaz Éva és baráti köre, 7-8 hölgy tanulta meg a módszert – mesélte Molnár Tiborné. – 2001-re pedig annyit fejlődtek, hogy kiállítást rendeztek be a művelődési házban, és saját maguk hirdettek meg egy kurzust. Többedmagammal akkor kapcsolódtam be a csapatba.

Egyedi darabok

A módszer sajátosságairól faggattuk a lelkes klubtagot.

– Annyira látványosak a foltvarrással készült tárgyak, hogy elsőre beleszerettem. A foltvarrás sokrétű, és minden egyes darab egyedi. Ha a csoportban kitaláljuk, hogy varrunk egy táskát, hiába ugyanaz a szabásmintája, mivel más alapanyagból és ötletekkel dolgozunk, teljesen eltérőek lesznek. Különösen tetszik, hogy kiélhetem a fantáziámat, ez teljesen leköt, és egymástól is sokat tanulunk – osztotta meg.

Hasznos a tanfolyam

A csoporthoz bárki csatlakozhat, aki már érti az alapokat.

– Ősztől tavaszig gyűlünk össze hétfőnként a helyi művelődési házban 3-4 óra hosszára. A közösség tagjainak sokat jelent, hogy kimozdulnak, és jó hangulatban töltik az időt. Jelenleg tizenketten vagyunk, de várjuk az újakat. Még varrógépen sem kell tudni varrni, de az elején szoktuk javasolni a tanfolyamot. Alapvetően használati tárgyakat készítünk a családtagjainknak, de országos kiállításaink, rendezvényeink is vannak – mutatta be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában