Tolcsva

2019.09.29. 08:00

Az aszúnak kedvez az idő

A muskotály egy részét talán még érdemes kint hagyni a tőkéken.

Bánhegyi Gábor

Szőlő

A szerződéskötések már korábban megtörténtek, és a napokban a szőlő felvásárlása is megkezdődött a tolcsvai székhelyű Grand Tokaj Zrt.-nél, Tokaj–Hegyalja legnagyobb szőlőfelvásárlójánál – tudtuk meg Goreczky Gergelytől, az állami tulajdonú cég vezérigazgatójától.

Vissza a megszokotthoz

Tavaly extrém időjárás volt egész nyáron, illetve már tavasszal is, hiszen pár nap tavaszi időjárás után gyakorlatilag megkezdődött a nyár, ami folyamatosan ki is tartott hónapokon át, Tokaj–Hegyalján folyamatosan 2-3 héttel előrébb járt a gyümölcs érése a megszokottnál. Emiatt a korai szüret már augusztusban elkezdődött, és a hagyományos tokaji nagy szüret októberről szeptemberre jött előre, amire még a legidősebb szőlősgazdák is azt mondták, korábban nem emlékeznek hasonlóra.

A termésmennyiség is átlag feletti volt, igaz, aszú nem termett annyi, amennyire számítottak, de az időjárási feltételek ehhez nem is voltak adottak, ugyanis az aszúsodáshoz hűvös éjszakák, párás reggelek, megfelelő mennyiségű csapadék és nappali meleg szükségeltetik, ezek közül tavaly csak a legutolsó feltétel volt adott.

Idén átlagos volt az időjárás, így a szőlő érése is visszaterelődött a megszokott mederbe, így a napokban kezdődött meg a korai fajták szürete.

– A tavalyi időjárásra senki sem számított, mindenkit meg is lepett, de az idei az átlagnak megfelelő – mondja Goreczky Gergely. – Ez azt eredményezte, hogy a napokban kezdtük meg a muskotály átvételét. A termésmennyiség nem fogja elérni a tavalyit, a minőség azonban idén is garantált, hiszen nagyon kedvező volt az időjárás a gyümölcs megfelelő éréséhez. Nagyon jó, 21 cukorfok körüli az idei muskotály. Úgy tervezzük, hogy ebből a fajtából tartunk egy késői szüretet is, hiszen a legtöbb termőhelyen még lehet arra számítani, hogy a cukorfok tovább emelkedik, ráadásul a savak is megmaradnak. A gazdáknak érdemes elgondolkodni azon, hogy még kint tartják a muskotályt, mert amíg 21-23 cukorfok között 100 forintot fizetünk kilónként, addig 23-25 cukorfok között 160, 25 cukorfok felett pedig 250 forintot fizetünk egy kiló szőlőért. A furmint egyelőre átlagosnak mutatkozik, az átvételi ár ennél a fajtánál 100 forint lesz kilónként, de a szüret majd csak októberben kezdődik.

Jöhet az aszú

Tokaj–Hegyalján szinte kulcskérdés az aszúsodás.

– Idén lehet aszú. Volt csapadék, még várunk is rá, a gombafajták megjelentek és el is szaporodtak, az éjszakák kellően hűvösek, a reggelek párásak, ez mind kedvez ahhoz, hogy a botritisz kifejtse a helyi szőlősgazdák számára áldásos tevékenységét. Érdemes a termelőknek is várni az aszúsodásra, hiszen hektáronként 3 mázsa aszút tudunk felvásárolni a gazdáktól az idén – mondja Goreczky Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában