diplomácia

2019.09.05. 08:30

A zene a szív nemzetközi nyelve, de integrálóerő is

Magyarországi nagykövetek ismerkedtek meg a megyénkben is működő Szimfónia Programmal.

Hegyi Erika

Csoportképen a nagykövetek és a program vendégei

Fotó: Kozma István

Edelényben, a L’Huillier–Coburg-kastélyban látott vendégül kilenc magyarországi nagykövetet az elmúlt héten Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, a Frankofón Parlamenti Közgyűlés Magyar Szekciójának elnöke. (Az eseményről korábban beszámoltunk.) A napnak azonban különleges eseménye is volt. A vendégek megismerkedhettek a Szimfónia Programmal, amely a hátrányos helyzetű gyermekeket a zenekari muzsikálás által próbálja szocializálni, integrálni, segíteni abban, hogy csökkenjen a korai iskolaelhagyás. A program a közoktatási államtitkárság támogatásával működik 22 telephelyen, és szeptembertől közel 1800 gyereket ér el. Erről, az egész társadalom számára fontos programról beszélgettünk Edelényben a résztvevőkkel.

Sikerélményhez jutnak

Csöbör Katalin elöljáróban jelezte, a Symphonia Alapítványt Kupper András képviselőtársával 2011-ben keltették életre, alapítója pedig Oravecz György zongoraművész.

– A nagyköveteknek már korábban is beszéltem a Szimfónia Programról, melynek legfőbb célja, hogy a gyerekek iskolai lemorzsolódását csökkentse, és hogy a diákok aktívan vegyenek részt az oktatásban. A gyerekek hamar kezdenek zenélni, ami által sikerélményhez jutnak. A pedagógusok a Kodály-módszert használják, de a zenét csoportosan tanulják a diákok, és több zeneórájuk van, mint a zeneiskolákban. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy jók az eredmények. A diákoknak az is sikerélményt ad, hogy a megtanult darabokat bemutathatják, és ezáltal a tanulmányi eredményeik is javulnak. Fogékonyak a zenére, valóban élvezik, amit csinálnak – fogalmazott Csöbör Katalin.

Fantasztikus ötlet

Magyarország osztrák nagykövete, Elisabeth Ellison-Kramer úgy fogalmazott: fantasztikus ötlet, hogy a zene erejét használja föl a program a diákok szocializációjára.

– Engem nagykövetként és magánemberként is nagyon érdekel a zene. Ausztriában számtalan zeneiskola és zenei projekt működik. A zene a szív nemzetközi nyelve, ami kiváló lehetőséget biztosít a hátrányos helyzetben lévő gyerekek támogatására. Ez segíthet az önbizalmukat, ezáltal a jövőjüket megerősíteni. Részletesen még nem ismerem a Szimfónia Programot, azért is fogadtam el nagy örömmel Csöbör Katalin meghívását, de nagyon fontos, hogy működjenek ilyen projektek, hiszen ezáltal a pedagógusok felfedezhetik a különleges tehetségeket, akiket segíteni tudnak. Fontos cél az is, hogy a hátrányos helyzetben lévők is lehetőséget kapjanak arra, hogy a társadalomból teljes mértékben kivegyék a részüket – ismertük meg az osztrák nagykövet véleményét.

Chile magyarországi nagykövete, Verónica Chanin Sarah elöljáróban azt hangsúlyozta, hogy ő olyan országból jön, ahol éppen a társadalmi felzárkózás kap kiemelt hangsúlyt.

– Úgy gondolom, hogy a kultúra és ezen belül a zene hihetetlenül jó eszköz a társadalmi integrációra. Különösen Magyarországon lehet ezt nagyszerűen megvalósítani, hiszen itt kiválóak a zenei hagyományok, és a művészetek terén is kiemelkedik az ország – mondta.

Chile hasonló helyzetben

Mesélt arról is, hogy Chilében nagyon sok ifjúsági és gyermekzenekar működik, melyek lehetőséget kapnak fellépésekre az egész országban, még a fővárosban is. De ugyanez igaz a sportra és az élet más területeire, és ezekben a humanitárius tevékenységekben (mert a nagykövet szerint ez az) bárki részt vehet, a szülők, de a társadalom bármely tagja is.

– Az alapgondolat számomra mégis az, hogy a gyerekek és a felnőttek is érezzék a hasznosságukat, a beilleszkedésüket a társadalomba, az oktatás által is erősítsék az önbecsülésüket. Ez segíti őket, hogy hasznos tagjai lehessenek a társadalomnak – fogalmazott a nagykövet.

Hozzátette: Chile társadalmi szempontból nagyon hasonlít Magyarországhoz. A modern, nyugati életmódnak köszönhetően egyre nő a társadalmi egyenlőtlenség. Ezen változtathatnak a kormányzati intézkedések, de óriási szerepe van a civil társadalomnak, ezek szervezeteinek és az egyházaknak is. A cél a méltányosabb és egyenlőbb társadalom. Végül megjegyezte: nagyon örül, hogy elfogadta Csöbör Katalin meghívását. Mindig meglepi Magyarország szépsége, Miskolcon is járt már, de eddig fogalma sem volt arról, hogy a nagyváros közelében ilyen csodálatos, lenyűgöző kastély is létezik, mint az edelényi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában