Helyi közélet

2019.09.23. 09:30

A mai napon elkezdődik a csillagászati ősz

Rövidülnek a nappalok, s mindemellett az eső is esni fog. Igaz, ettől függetlenül meleg lesz.

Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: Kozma István

Hétfőn lesz az őszi napéjegyenlőség, elkezdődik a csillagászati ősz – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a honlapján. Szeptember 23-án, hétfőn 9.50-kor kezdődik el csillagászati értelemben az ősz: ekkortól egészen decemberig rövidülnek a nappalok, hosszabb ideig lesz sötét – olvasható a met.hu-n.

Kitértek arra is, hogy az őszi napéjegyenlőség régen ünnep volt. Ilyenkor hálát adtak a természet bőkezű ajándékaiért, a termények sokaságáért. A Nap éppen 90 fok magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka is ugyanolyan hosszúságú ezen a napon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzése szerint mindemellett hétfőtől csapadékosra fordul az időjárás, de egyúttal melegebb is lesz a következő napokban.

Kisüt a nap

A hajnalok is melegebbek lesznek, és többfelé alakulnak 20 fok felett a maximumok. Kedden az ország nagy részén legalább rövid időre kisüt a nap, a legtöbb napsütés a mi térségünkben, az északkeleti tájakon várható. A nappali maximumok 19–25 fok között alakulnak. Szerdától a hőmérséklet nem sokban változik, viszont bőséges esőt ígérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában