Miskolc

2019.09.28. 08:00

A hatvanas az új negyvenes?

A demográfiai változások miatt ma már a nyugdíjkorhatár körüliek is igencsak aktív életet élnek.

Nagy-Hankó Krisztina

Idősek aktívan

Forrás: Dreamstime

2050-re várhatóan Európa lakosságának negyede 65 év feletti lesz. Vajon beszélhetünk-e valóban elöregedő társadalomról? Hogyan változtatja meg a képet, hogy a korábban idősnek tekintett korosztályok a mai társadalmak aktív tagjai?

Váltás az idősekben

„A hatvanévesek az új negyvenévesek” – ezt az egyre világosabban kirajzolódó képet járja körül egyik korábbi előadásában Rudas Tamás szociológus, statisztikus, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont főigazgatója, az MTA doktora. Kutatásai során arra a kérdésre keresi a választ, hogy miként alkalmazhatóak a matematikai statisztika módszerei szociológiai problémák vizsgálatára.

A jelen és a jövő idősei nem olyanok lesznek, mint a múlt idős emberei. Előfordul, hogy a média hamarabb észrevesz és publikál egy társadalmi jelenséget, mint a tudósok, hiszen ők kutatási eredményekkel szeretik alátámasztani a tényeket – hangsúlyozta előadásában Rudas Tamás. Sokan tapasztalnak olyat, amely alapján indokoltnak látszik, hogy a hatvanasok olyanok lesznek, mint a múltbéli negyvenesek. Attól, hogy valaki elmúlt 60, 70 vagy 80 éves, nem feltétlenül kell lemondania a kellemes megjelenésről. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint azok a modellek, akik akár 80 év fölött is vonzóak, és kifutóra lépnek. Természetesen a jelenség nemcsak a szépségiparban jelentkezik. A professzor diagramokkal alátámasztva mutatta be, hogy az elmúlt 25 évben a várható élettartam 6-7 évvel növekedett a világon. Magyarországon ez átlagosan 3 év. Vajon hány egészségben eltöltött évre számíthatunk 65 év fölött? – erre is kereste a választ. Olyan életév, amelyben a napi tevékenységben érdemi korlátok nincsenek, Magyarországon 6 év, más európai országban 10 év is lehet.

Öregek gazdasága

Európai viszonylatban kevesebb gyermek születik, az idős emberek pedig hosszabb életkort élnek meg. Magyarország megyéiben eltérő a várható élettartam, nagy különbségek azonban nincsenek.

Az élettartam nem feltétlenül függ attól, hol lakunk, sokkal inkább attól, hogyan élünk – fogalmazott a tudós. Budapesten belül is óriási különbségek lehetnek, attól függően, melyik kerületben élnek. A jó mód és a hosszabb, aktívabb élet együtt járnak, ezért „a hatvan az új negyven” jelenség elsősorban a jómódú országokban terjed. „Silver Economy” – ez az a kifejezés, amelyet a nyugati társadalomban használnak arra, hogy az idősek lényeges gazdasági erővel bírnak. Ezt hazánkra alkalmazva is egyre inkább elmondhatjuk, hiszen sokan dolgoznak 65 év felett, és jellemzően aktív életet élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában