Miskolc

2019.09.05. 20:00

A fura házasság okait kutattuk

Miért döntött úgy a kormány, hogy a Ferenczi-­szakgimnázium a Miskolci Egyetem fenntartásába kerüljön?

Hegyi Erika

Gyakorlati óra a Ferenczyben

Fotó: Bujdos Tibor

Nem tudni a pontos okát, hogy miért került a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnázium az egyetem fenntartásába, de az tény, hogy augusztus 1-jei hatállyal a fenntartóváltás megtörtént. (Ennek hivatalos részéről korábban már beszámoltunk.)

Szakmailag gyümölcsöző lehet

Az okok után kutatva elsőként a felsőoktatási intézmény rektorát, Torma Andrást kérdeztük, aki elöljáróban jelezte: a fenntartóváltás az egyetem korábbi fenntartójának, az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntése volt. Azóta azonban, szeptember 1-jei hatállyal a felsőoktatási intézmények átkerültek az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. A rektor hangsúlyozta: az okokat nem firtatták, hiszen az egyetem nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó, viszont nem tiltakoztak a döntés ellen, hiszen „látnak benne rációt”.

– Mégpedig azt, hogy a Miskolci Egyetemnek Egészségügyi Kara is van, melynek képzései ráépülnek a szakgimnázium képzéseire. Ez lehetőséget ad a középiskolások számára, hogy az egyetemünkön tanuljanak tovább. Szakmailag is gyümölcsöző lehet a fenntartóváltás, hiszen a képzéseinket rugalmasan tudjuk majd módosítani, alkalmazkodva egymás igényeihez. Így szakmailag sokkal koordináltabb lehet a képzés, mint amikor a két intézmény egymástól függetlenül működött, mert más volt a fenntartójuk – sorolta érveit az egyetem vezetője.

Pécsen is így van

Megtudtuk tőle azt is, hogy a szakgimnázium igazgatója felett az egyetem rektora gyakorolja a munkáltatói jogokat, a szakgimnázium dolgozói fölött pedig a középiskola igazgatója. A Ferenczi dolgozóinak jogállása azonban nem változott, ők nem lettek az egyetem alkalmazottai. A középiskola továbbra is a köznevelési törvény hatálya alá tartozik, az egyetem viszont a felsőoktatási törvény hatálya alá.

– Arra törekedtünk, és ezt az évnyitón is hangsúlyoztam, hogy a fenntartóváltás a lehető legkisebb megrázkódtatással történjen meg, a tanulóknak és a tanároknak nem is kell megérezniük, hogy valami változott – fogalmazott a rektor.

Hangsúlyozta: az országban nem egyedüli eset, hogy valamelyik középiskola egyetemi fenntartásba került. A Pécsi Tudományegyetem már több mint 10 éve fenntartója a városban működő Szociális és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskolának. A közeljövőben pedig a többi egyetem is ezen az úton indul el.

– A tízéves szakmai tapasztalatok valószínűleg kedvezőek, ezért születhetett az a döntés, hogy Miskolcon is történjen meg az egyetemi fenntartás – jegyezte meg Torma András.

Feszültséget okoz

Azt már Dabasi Halász Zsuzsannától, a Felsőoktatási Dolgozók Országos Szakszervezete miskolci intézményi szervezetének elnökétől tudtuk meg, hogy a Ferenczi egyetemhez kerülése része a kormány szakképzést átalakító tervének. A szakképzés színvonalának javítása érdekében döntött úgy a kormány, hogy a felsőoktatási intézményekhez kapcsol bizonyos szakképzést folytató intézményeket. Bár ez inkább szervezeti kérdés, mint érdemi változtatás, de valami miatt ez a döntés született.

– A fenntartóváltásról az egyetem nem kapott semmiféle előzetes értesítést, a szakszervezet pedig semmiféle hatástanulmányt, ami az intézkedést alapvetően alátámasztaná. Bár azt nem állítom, hogy nem készült hatástanulmány, és azt sem, hogy az összevonás szakmai szempontból kedvezőtlen lenne. A pontos okát azonban se a rektor, se a szakszervezet nem tudja – hangsúlyozta az érdekvédő, úgy folytatva –, azonban a középiskola egyetemhez kerülése feszültséget okoz a kollégák között. Az ugyanolyan végzettségű tanárok bére ugyanis különböző a felsőoktatásban és a közoktatásban. Például a Ferencziben tanító nyelvtanároknak és testnevelőknek a garantált bérminimuma magasabb, mint akik az egyetemen vállaltak munkát. Ez komoly probléma, amit már számos fórumon felvetettünk, de megoldás ez idáig nem született. Sőt az egyetemi oktatóink, a tanársegé­dek és adjunktusok bére, akik már tudományos minősítéssel rendelkeznek vagy elindultak azon az úton, alacsonyabb, mint a közoktatásban dolgozó tanároké – sorolta az érdekvédő.

Kérdéseket küldtünk az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, hogy megtudjuk, mi indokolta az egyetem fenntartása alá vonni az egészségügyi szakgimnáziumot. Várjuk a válaszokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában