Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.08.28. 10:00

Van, ahol ismét nagyon „falnak” a szúnyogok

Újra megyénket veszi célkeresztbe a katasztrófavédelem a vérszívók miatt.

Horváth Imre

Sárospatakon, a Bodrognál sok a szúnyog (illusztráció)

Köszönhetően a jó időnek, így augusztus végén még messze nem vagyunk túl a szúnyog­ártalmon, ezért az elmúlt héten a korábban elmaradt gyérítéseket pótolták a szakemberek országszerte. Kezeléseket végeztek a Balaton térségében, Békés, Csongrád és Heves megyében, Dunaújváros környékén, továbbá a Szigetközben. A következő napokban a Velencei-tónál, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében, valamint Mohács térségében terveznek részleges kezeléseket. A Tisza-tó körzetében és Szolnok térségében, valamint a Csepel-szigeten néhány településen pótlólagos kezeléseket végeznek.

A nyár végi meleg időjárás továbbra is kedvez a csípőszúnyogoknak, de a kevés csapadék miatt csak korlátozottan vannak jelen a lárvák számára megfelelő élőhelyek, ezért kevés helyen kell számolni a szúnyogok tömeges megjelenésével.

Hatvan településen

Megyénkben azonban vannak olyan területek, ahol ismét „felhőkben” támadnak az igencsak „harapós” vérszívók, amint sötétedni kezd, így indokolt a gyérítésük, illetve irtásuk. Ennek megfelelően a héten hatvan településen és több ezer hektáron dolgoznak majd a szakemberek, főleg a Sajó és a Hernád mentén, ahol szinte minden település érintett, illetve a több bányatóval rendelkező településeknél. A városok közül érintett Miskolc, Kazincbarcika, Tokaj, Abaújszántó, Alsózsolca, Felsőzsolca, Edelény, Encs, Gönc, Mezőcsát, Nyékládháza, Sajószentpéter, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Szikszó és Tiszaújváros.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában