Borsod virághírnévre tör

2019.08.31. 18:07

Ózd a legvirágosabb város

A Virágos Magyarország verseny újabb regionális helyezettjeit hirdették ki augusztus utolsó napjaiban, a borsodi települések taroltak.

BNE

Megérte a diákok nyár eleji fáradozása

Fotó: Bujdos Tibor

Augusztus 31-én Nyíregyházán, a Vidor Fesztiválon tartották meg a Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéket magában foglaló régió területi díjátadóját: a pályázó városok között Ózd, a falvak között Telkibánya szerezte meg az első helyet. A nyertes települések tovább folytathatják az országos fődíjért folyó versenyt, amelynek eredményét október elején hirdetik ki Budapesten.

A régió legvirágosabb városa Ózd lett, a községek között pedig Telkibánya lett az első helyezett. A 2. helyezettnek járó területi Arany Rózsa díjat Hajdúböszörmény kapta. A Virágos Önkormányzatért különdíjat a Belügyminisztérium jóvoltából a városok között Hajdúnánás, míg a falvak között Girincs nyerte el. Ezen kívül Ózd a Legvirágosabb Úti Cél versenyt is megnyerte, a Facebook-os szavazás közönségdíját is bezsebelte a borsodi város. Arany Virág díjat kapott Pányok, a Főkertészek díját Kazincbarcika kapta, de itt még nem volt vége a díjesőnek.

Nemzetközi verseny

A győztes magyarországi falu és város idén is képviselheti hazánkat a nemzetközi Entente Florale Europe versenyen.

A Virágos Magyarország kezdeményezés arra ösztönzi a városokat és községeket, hogy aktívan tegyenek a kulturált és vonzó településkép kialakításáért. Ehhez a parkok és virágos területek kialakítása mellett számos dolog hozzájárul, többek között a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása, a településen élők összefogásának ösztönzése, életminőségük javítása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, valamint a természeti és az épített örökség megőrzése és gyarapítása.

A Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéket magában foglaló régió díjazottjai

  • Az Év Települése regionális díj, város – Ózd (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
  • Az Év Települése regionális díj, falu – Telkibánya (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
  • Területi Arany Rózsa díj, 2. helyezett – Hajdúböszörmény (Hajdú-Bihar megye)
  • Virágos Önkormányzatért Különdíj (a Belügyminisztérium díja város kategóriában) – Hajdúnánás (Hajdú-Bihar megye)
  • Virágos Önkormányzatért Különdíj (a Belügyminisztérium díja falu kategóriában) – Girincs (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
  • Arany Virág díj – Timár (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Pányok (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

  • SZB elnöki díj – Nyíregyháza (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

  • Főkertészek díja (a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség díja) – Kazincbarcika (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
  • Magyar Kertépítők díja (a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének díja) – Szerencs (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
  • Város és Faluvédők díja (a Város és Faluvédők Országos Szövetségének díja falu kategóriában) – Vámosújfalu (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
  • Virágzó Kertkultúráért Díj (a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány djía falu kategóriában) – Hejce (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
  • A Legvirágosabb Úti Cél verseny (Közönségdíj, Facebook szavazás a 30 ezer főnél nagyobb lélekszámú városok kategóriában) – Ózd (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában