Bölcsihelyzet

2019.08.31. 17:30

Nem könnyű bölcsődébe jutni

Az új nevelési év kezdetét veszi szeptemberben a bölcsődékben is.

Nagy-Hankó Krisztina

A nyár elején Sajóvámoson is új bölcsődét avattak

Fotó: Ádám János

Sok kisgyermek ilyenkor kerül otthonról, a szülői gondoskodásból először közösségbe. Ez megoldást jelent azoknak az édesanyáknak, akiknek dolgozni kell, de mit tehet az, akinek nem jut be a gyermeke az állami intézményhálózat valamelyikébe? Sajnos akad erre is példa.

Tóth Judit kétgyermekes édesanya szerint, aki időben jelentkezik, annak nem gond, hogy bejusson a gyermeke bölcsődébe. Kazincbarcikán két intézmény működik, de Judit kifejezetten oda szerette volna vinni Zsombort, ahová a nagyobb testvére is járt. Fontos volt a gondozónő személye is. A kisfiú most 2 és fél éves, egy éve bölcsődés. Az édesanyának konkrét elképzelése volt arról, mikor szeretne visszamenni dolgozni, így már a születése után előjegyezték, hogy biztos legyen a helye. Tíz kicsi van egy csoportban, ez a szám nagyon ideális, és ahogyan első gyermekénél, most is nagyon meg vannak elégedve az intézménnyel és a gondozás minőségével – hangsúlyozta.

Egy másik anyukának már nem volt ilyen szerencséje Miskolcon. Nikoletta azt kérte, ne írjuk ki a teljes nevét, de azért elmondta, ők min mentek keresztül, mire Olivér bölcsődébe került. Már akkor előjegyeztették a gyermeket a város egyik kedvelt intézményébe – lakóhelyük szerint is oda tartoznak –, amikor 1 hónapos volt, és egyeztettek egy időpontot is, amikor várhatóan vinnék a kicsit. Azonban hamarabb szükségessé vált a felügyelet, ezért családi napközibe kellett adniuk a kisfiút, amiből többet is megnéztek a városban, mire találtak olyat, ahol volt hely. Ezért havonta 60 ezer forintot kellett fizetniük. Május óta bölcsődés a gyermek, a kívánt helyre sikerült bejutni, de még itt is egy hónapig fizetős, úgynevezett játszócsoportba járt. Csak ezt követően került a hagyományos ellátásba, aminek nagyon örülnek – hangoztatta Nikoletta.

Vidéken talán könnyebb

Bükkaranyoson pár héten belül kezdik az építkezést – tudtuk meg Nagy Lajos polgármestertől. A tervek szerint jövő nyárra elkészül az új bölcsőde. Törvényi kötelezettségük is, hogy legyen, hiszen másfélszeres azoknak a gyermekeknek a száma, akik a 0–3 évesek korosztályába tartoznak. Az utóbbi években az éves születésszám legalább 50 százalékkal növekedett a településen. Eddig az óvodával próbálták megoldani a hiányt. Aki alkalmas volt korban, fejlettségben, azt felvették oda, de nyilván a bölcsőde jelentheti majd az igazi megoldást. Kis számban előfordul, hogy a szülő Miskolcra, a munkahelyéhez közeli intézménybe viszi a gyereket, de ez ritka eset. Inkább, ha tehetik, a nagyszülő segítségével oldják meg a felügyeletet.

Orosz Zsolt, Hernádnémeti polgármestere elmondta, hogy náluk több mint 10 éve működik bölcsőde. Egy régi lakóházból alakították ki, akkor még önkormányzati saját forrásból, de szeretnének egy korszerű, új épületet létrehozni erre a célra. Náluk is jellemző a várólista, hiszen többen szeretnék a gyermekeiket hozni, mint ahány férőhely van. A környéken sehol nincs bölcsőde, ezért szomszédos településekről is hoznak hozzájuk gyermekeket – emelte ki a polgármester.

Jelenleg 43 kisgyermek jár a településen bölcsődébe. Folytonosságban is tudnak gondolkozni a szülők, mert nagyon jó az óvodájuk, országos szinten is és az iskolájukban is magas színvonalú az oktatás, illetve egy saját tanmedencével is rendelkeznek. A legkisebbeknek van vízhez szoktatás, sőt babaúszás is – mondta.

Sajóvámoson tavasztól működik az új bölcsőde – válaszolt kérdésünkre Váradi Lajos polgármester. Nevelési év közben nyitották meg a kétcsoportos intézményt, amely 24 kisgyermek befogadására alkalmas. Egyelőre még ki tudják szolgálni az igényeket, de vélhetően a következő évben már náluk is betelik a létszám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában