Jégverés

2019.08.16. 11:30

Nem csak háztetőt, autót is totálkárosra vert a jég

Megelőzni sem lehetetlen a bajt, de a megfelelő biztosítás lenne a megoldás.

Horváth Imre

Egy korábbi jégverésben pórul járt autó

Forrás: ÉM

Egyre több az autós jégkár, aminek csak az egyik oka az, hogy egyre több gépjármű parkol szabad ég alatt. A másik – a szakember szerint – az, hogy a jégeső koncentrált, kis területen jelenik meg, de nagy pusztítást végez, így nem ritka a javíthatatlan autó vagy olyan, amelyet már nem éri meg javítani, mert túl sokba kerülne. Védekezni persze lehet, azonban a ponyvával takarás komoly jég ellen nem véd, ugyanakkor a közterületen letakart autó felhívás a bűnözőknek, míg a közteresek, rendőrök és parkolóőrök nem kedvelik, ugyanis sokan ezzel a módszerrel parkoltatják ingyen az autójukat.

Késő felrakni

Speciális védőponyvák vannak, de ezeket már késő akkor felrakni, amikor itt a vihar, így csak abban az esetben jelenthet védelmet, ha mindig rajta van az autón.

Szerdán dél körül beszéltünk Lerch Krisztiánnal, a kifejezetten jégkárral és horpadásjavítással foglalkozó miskolci Di-Lerch 2002 Bt. vezetőjével, aki azt mondta, már sok kárbejelentést kaptak, főleg Varbóról és környékéről, és már meg is nézett egy olyan autót, amely gyakorlatilag menthetetlen.

Milliós tétel lehet

– Ha a javítás értéke eléri az autó értékének hetven százalékát, már beszélhetünk gazdasági totálkárról. Az utóbbi évek tapasztalata az, hogy kisebb területeket érint a jégkár, viszont sokkal intenzívebb a sérülés mértéke, és összességében több autó sérül. A jégverés kis területre koncentrálódik, és gyakorlatilag egy pár száz méteres sávban tarol, ahogy a széljárás mozgatja a felhőzetét. Sok esetben a kár eléri a 800 ezer, egymillió forintot is, amit nem tudnak vagy akarnak kifizetni az autótulajdonosok – magyarázza a szakember.

Mint mondja, nagy gond, hogy egyre kevesebb jégkáros autónak van cascója, anélkül pedig a javítás költségét nem sokan tudják állni. Tapasztalata szerint az új autókhoz járó 1-3 évnyi ajándék casco lejárta után nem kötnek újat a tulajdonosok, így egészen fiatal autóknál is előfordul, hogy sérült marad.

Nincs csodagép

A szakemberek belülről nyomják ki a horpadásokat, egy ilyennél több százszor vagy ezerszer pulzál a gép. Ha mégsem lehet így javítani, akkor kívülről ragasztják a tappancsot, és úgy húzzák ki. A neten keringő, vákuumos csodagép Lerch Krisztián szerint nem létezik.

– Sok olyan információ kering a neten, aminek nincs valóságalapja. Nem lehetetlen megvédeni egy autót a jégkártól, de nehéz. A ponyva az akár szilva vagy még nagyobb méretű jégtől nem véd. Láttam működés közben a felfújható, kifejezetten jégkár ellen védő változatot, ezzel az a gondom, hogy amikor lecsap a vihar, már nem lesz alkalma az autósnak rárakni az autóra, felfújni, egyébként pedig elfoglalja a fél csomagtartót. De ha az éppen rajta van az autón, amikor jön a jég, jó megoldás lehet. Véleményem szerint egy biztos mód van, ha rendelkezünk olyan biztosítással, amely megtéríti a kárunkat – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában