Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.08.24. 14:00

Négymilliárd a diákmunkára

A legtöbb diák Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vesz részt a programban.

Bánhegyi Gábor

Csoportképen a cigándi diákmunkások

A napokban Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta, idén már átlépte a 30 ezer főt az államilag finanszírozott diákmunkaprogramban részt vevők száma. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a minisztérium 400 millió forinttal kiegészítette a program keretösszegét, a fiatalok kereseti lehetőségének bővítéséhez így immár mintegy 4 milliárd forinttal járul hozzá az állam. A program augusztus 31-ig tart, az államtitkár addig a dolgozni vágyó fiatalok létszámának további emelkedésére számít.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a turizmus és a vendéglátás területein 2900-an, míg a mezőgazdasági vállalkozásoknál 470-en helyezkedtek el. Esetükben a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó összegének 75 százalékát kaphatják meg a munkáltatók, így csupán a fennmaradó bérköltséget és a járulékokat kell megfizetniük a diákmunkások után. Bodó Sándor megjegyezte, hogy a legtöbb diák Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében vesz részt a programban.

Népszerű a program

– Göncön augusztus elején indult be a program, és a hónap végéig tart – mondja Sivák János, Gönc polgármestere. – Azért az augusztusra esett a választás, mert június közepéig még iskolába jártak a diákok, az egyetemi vizsgaidőszak is még tartott. A júliust pedig az érintett diákok kérték, hogy számukra maradjon szabad, mert még pihenni, üdülni akartak.

Az abaúji településvezető elmondta, igyekeztek mindenkinek testhez álló munkát találni.

– Nálunk a munka mindig a tervezéssel kezdődik. Felmérjük az igényeket, majd megnézzük, milyen szerszámokra van szükség – mondja Sivák János. – A diákokat is igyekszünk úgy beosztani, hogy tanulmányaiknak megfelelő munkát biztosítsunk. 23 diákunk van, ezek egy része vagy középiskolás vagy most végzett és egyetemre megy vagy már egyetemre jár. Elég szerteágazó az érdeklődésük. Az abaújszántói mezőgazdasági szakiskolába járók a közfoglalkoztatásban segítenek a mezőgazdasági termelésben, így ez számukra egyfajta szakmai gyakorlat. Van olyan diákmunkásunk, aki informatikával foglalkozik, ő a kht-ben a raktározásnál segít az adatok digitalizálásában, van, aki az önkormányzatnál dolgozik az adóügyön. A sima gimnáziumba járó diákok pedig a gönci vallási táborban segédkeztek a programok lebonyolításában. Nekünk is szükségünk van erre a munkaerőre, ráadásul a diákok még pénzt is keresnek, így szerintem mindenki jól jár.

Cigándon már véget is ért az idei program.

– Két turnusban összesen 40 diákot tudtunk idén foglalkoztatni – mondja Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere. – Úgy indultunk neki a programnak, hogy megkértük az intézményeket, mérjék fel, hol és milyen munkaerőre volna szükségük, ezután kezdtük a toborzást. Változatos volt idén is a kínálat. Volt, akik kerítést festettek, voltak, akik a rendezvények lebonyolításában segédkeztek, és nagyon sokan vettek részt a nyári rendezvényeink szervezésében. Augusztus utolsó napjait azonban már meghagyjuk a diákoknak, hogy még egy kicsit pihenjenek az őszi iskolakezdés előtt.

Máté Zemplénben élő egyetemista, de ezen a nyáron nem a zempléni hegyekben gyönyörködött: július óta a Balaton északi partjának legnépszerűbb településén dolgozik egy bárban.

Mélyvízben

– Turizmus-vendéglátás szakra járok Budapestre – mondja Máté. – Tavaly nyáron, még az egyetem megkezdése előtt elvégeztem egy bartendertanfolyamot, ezen felül angolból felsőfokú nyelvvizsgám van, és németül is beszélek. Miután szakmai gyakorlatot akartam szerezni, megcéloztam a Balatont. Több helyre beadtam az életrajzomat, majd két helyen ledolgoztam pár próbanapot. Mindkét helyen állást ajánlottak. Ahol felszolgálóként alkalmaztak volna, nagyobb bért kínáltak, de én inkább a bár ajánlatát fogadtam el, hogy több szakmai tapasztalatot szerezzek. Jól keresek, az igaz, de ezért elvárják, hogy egy percet se lazítsak. A tulajdonos maga sem restell beállni felszolgálónak, ezért az alkalmazottaktól is elvárja, hogy száz százalékon teljesítsenek. Először kóstoltam bele, milyen huzamosabb ideig egy munkahelyen dolgozni, ezért már egy kicsit más képem van a munkáról. Nagyon jól érzem magam, ez az utolsó hetem. Rengeteget tanultam, jól döntöttem, hogy ezt a helyet választottam. De azt is tudom, hogy ha jövő nyáron visszatérek ide vagy egy másik helyre, akkor mire figyeljek oda akár egy munkahely kiválasztásánál vagy a bérigényeknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában