diplomácia

2019.08.31. 15:00

Nagykövetek az edelényi kastélyban

Hét év alatt közel egymillió ember tudott kitörni a szegénységből, hangzott el pénteken az edelényi kastélyban.

Hegyi Erika

A nagykövetek edelényi fogadtatása

Fotó: Kozma István

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, a Frankofón Parlamenti Közgyűlés magyar delegációjának vezetője meghívta a Magyarországra akkreditált francia nyelvű nagyköveteket egy informális tanácskozásra az Edelényi L’Huillier–Coburg-kastélyba.

A pénteki tanácskozásnak kettős célja volt. Tovább javítani az ország diplomáciai kapcsolatait azokkal az országokkal, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a mindennapokban. Csöbör Katalin emellett tájékoztatta a nagyköveteket, milyen nemzeti programokat hívott életre a kormány a 2011-ben, uniós elnökségünk idején elfogadott roma keretstratégia nemzeti programja keretében, milyen egyéni programmal járult hozzá a felzárkóztatáshoz és milyen eredményeket értünk el.

A felzárkózásról

A tanácskozásra kilenc nagykövet érkezett. A program a kastély bemutatásával és egy 3D-s videóprezentációval indult. Ezután Csöbör Katalin ismertette, hogy a 2012-ben indult Nemzeti Felzárkóztatási Stratégia keretében elindított gyermekjóléti, foglalkoztatási, egészségügyi, lakhatási és területfelzárkózási programoknak köszönhetően immár közel egymillió ember tudott kitörni a szegénységből. 2019-től a „Felzárkózó települések” programba és a „Területi gazdasági egyenlőtlenség csökkentése érdekében szükséges fejlesztések” csomagba összesen 80 települést vont be a kormány.

Csöbör Katalin a kormányzati intézkedések mellett beszámolt arról is, hogy aktív tagja egy olyan kezdeményezésnek – a Szimfónia Programnak –, amely a hátrányos helyzetű gyermekeket a zenekari zenéléssel próbálja szocializálni, integrálni, segíteni abban, hogy csökkenjen a korai iskolaelhagyás. A program a közoktatási államtitkárság támogatásával működik 22 telephelyen, és szeptembertől közel 1800 gyereket ér el.

Az alsózsolcai Szimfónia programos gyerekek koncertjét Oravecz György zongoraművész egy Liszt-művel vezette fel. A gyerekek tanáraik vezetésével Brahms- és Sosztakovics-műveket adtak elő.

Ezután a vendégek is megismerhették a Symphonia Alapítvány munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában