Jégverés

2019.08.16. 10:00

Megakadályozni nem, csak csökkenteni lehet a jég okozta pusztítást

Az országos jégkármérséklő rendszer sem tudta megakadályozni a károkat.

Horváth Imre

Így néz ki az automata jégkármérséklő berendezés

Forrás: ÉKN

Felvetődött a nagy jégverés után, hogy miért nem védte meg a településeket a tavaly beindított jégkármérséklő rendszer. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál elmondták, kedden bizony működött a rendszer.

A talajgenerátoros jégeső-elhárítás lényegesen csökkenti a jégfelhőkben kialakuló jégszemek méreteit, lényegében megfelezi, jó esetben harmadolja, de nem tudja megakadályozni a zivatarfelhők kialakulását. A jégképződésbe való mesterséges beavatkozás nyomán ugyan több jégszem keletkezik, mint természetes körülmények között, de a kialakuló jégszemek mérete kisebb lesz. Kiemelték: a NAK nem jégmentesítő, hanem jégkármérséklő rendszert üzemeltet, amellyel csökkenthető az átlagos végső jégszem mérete. Nincs olyan technológia, amellyel teljesen kiküszöbölhető lenne a jégeső.

Az Agrárkamara tájékoztatása szerint augusztus 13-án 11 óra 54 perctől megyénk összes járásában – a sárospataki kivételével – be voltak kapcsolva a jégkármérséklő rendszer talajgenerátorai.

Kisebb méretűek

A kamara által üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszernek köszönhetően az országban a legtöbb helyen csak elvétve fordult elő eddig dió nagyságú jég. Az idei május végi heves viharok során az országhatártól 80–100 kilométerre lévő romániai Zilahon és Nagybányán 5 centiméter átmérőjű jég hullott, a szerbiai Vajdaságban pedig még egy órával a vihar elvonulását követően is jégdarabok borították az utak szélét. Június végén pedig a szlovákiai Kassán pusztított jégverés: a 7 centiméteres jégdarabok beverték az autók szélvédőjét.

Ezzel szemben az idei, május végi heves viharokat itthon a jégkármérséklő rendszenek köszönhetően többnyire borsó és cseresznye nagyságú jégeső kísérte, csak néhány helyen fordult elő nagyobb, dió nagyságú jégméret. Így a pusztítás mértéke sokkal kisebb, és kevesebb a mezőgazdaságban okozott kár is.

Idén júniusig 1417 hektár jégkárigényt jelentettek be, míg 2018-ban, a rendszer indulásának az évében 3700 hektárra, 2017-ben, amikor még nem működött a jégkármérséklő rendszer, 7700 hektár volt a kár. A rendszer működésének első évében a rendszer több tízmilliárd forintnyi kárt előzött meg, a jégkárok hetven százalékkal estek vissza úgy, hogy az elmúlt három évtized legviharosabb tavaszvégének, nyarának voltunk elszenvedői. Az összes mezőgazdasági káron belül pedig harmadára esett vissza a jégkár aránya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában