Bükkzsérc

2019.08.07. 08:00

Jött az ár, és vitt magával mindent

Több 10 millió forintos kárt okozott az elmúlt héten Bükkzsércen a villámárvíz. Folyik a helyreállítás.

Hegyi Erika

A bükkzsérci vízözön

Fotó: Kovács Roland

Hatalmas áradat söpört végig Bükkzsércen augusztus 1-jén, csütörtökön. Délelőtt még sütött a nap, délben azonban óriási zivatar kerekedett, és csak esett, csak esett, rövid idő alatt nem kevesebb mint 110,6 milliméter. Ezzel az egy nap alatt lehulló csapadékmennyiség rekordja is megdőlt hazánkban. A hatalmas eső és a megáradt Cseresznyés-patak több tízmilliós károkat okozott. Vasas Csaba polgármestertől megtudtuk, a károk helyreállítása még a mai napig tart.

– A hirtelen jött felhőszakadás elől természetesen mindenki bemenekült a házába, és amikor kicsit csendesedett az idő, akkor merészkedtek csak ki az utcára. Ekkor szembesültek vele, mekkora károkat okozott az ár. Az emberek fotókat, videókat készítettek a víz pusztításáról. Ilyet még nem láttak. Húsz évvel ezelőtt ugyan szintén lehullott ennyi csapadék, de nem ilyen rövid idő alatt – idézte föl a viharos napot a polgármester.

Hidak, padkák, rézsűk

Hozzátette: a lezúduló víz nagy károkat okozott a patak kőhídjaiban. A nem betonozott hidakról lesodorta a földet és a zúzalékot, ezeket újra kell tölteni és lehengerelni. Vannak olyan hidak, amelyek oldaláról a követ is magával ragadta a patak. A sodrás sok helyen elvitte az útpadkát, elmosta a rézsűt, és több helyen kidőlt a támfal. A helyreállítás első napján a tűzoltók és a polgárőrök segítettek, most azonban már csak a közmunkások és az önkormányzat fizikai dolgozói próbálják meg eltüntetni a pusztítás nyomait. Tegnap éppen az árkokat tisztították, a padkákat javították és az árokból kilapátolt zúzalékot töltötték vissza a hidakra.

Vasas Csabától azt is megtudtuk, hogy a vízözön néhány ház garázsába és alsó szintjére is bezúdult. A vizet a tűzoltók szivattyúzták ki. Azóta a tulajdonosok túl vannak a takarításon, de van, akinek több háztartási gépe is tönkrement, bútorai pedig még mindig kint állnak az udvaron. Lakhatási problémája azonban senkinek nincs, mert ahol az alsó szintet elöntötte a víz, ott a felső szint lakható. A kertek sem úszták meg a villámárvizet. A kerti veteményekből bizony már nem lesz semmi.

Nem csekély a kár

– Összességében több 10 millió forintos kárt okozott a múlt heti vízözön. Beadtuk a pályázatot a vis maior támogatásra, ha megérkezik a pénz, akkor tudjuk elkezdeni a betonozást és aszfaltozást –sorolta a polgármester. Kérte, azt mindenképpen írjuk meg, hogy a falu lakói példaértékű összefogással kezdték meg a károk helyreállítását. A vállalkozók például saját gépeiket adták a munkákhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában