Miskolc

2019.08.09. 16:30

Cicagoltak a MÁSA árváiért

A Miskolci Állatsegítő Alapítvány a macskák világnapján először rendezett cicagolást.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

Dél-Afrikában alapították 2002-ben ezt a világnapot azért, hogy felhívják a figyelmet, hogy a kontinensen rengeteg a kóbor cica. Mivel az utóbbi időben a MÁSA telepén is felszaporodott a macskák száma, a nemzetközi mintájára macskás látogatási napot szerveztek. Ott jártunk.

– Menhelyünket elsősorban kutyusok elszállásolására alakítottuk ki, de időről időre fogadunk sérült, ellátásra szoruló, esetleg árva macskákat is piciny cicaházunkba. Az elmúlt időszakban a szokásosnál is több bajban lévő macsek került be hozzánk. Szerettük volna feldobni unalmas hétköznapjaikat, és talán lesznek, akik gazdára találnak ma közülük. Ennek érdekében dél és 15 óra között cicagolást tartunk, ahol az állatok meglátogatásán kívül kreatív programokkal és csillámtetoválással is készültünk a gyermekek számára. Profi fotós önkéntesünk pedig csodás képeket készít a vendégekről kedvenc menhelyes cicáikkal, amelynek árából főképpen a kisállatok orvosi ellátását lehet támogatni. Emellett szeretettel várunk macskatápot, almot és fertőtlenítőszereket. Vasárnap pedig a hagyományos módon kutyagolást is tartunk – foglalta össze előljáróban Horváth Rita, a MÁSA telephelyvezetője.

Felelősséget tanulnak

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a programra érkezők milyen érzésekkel, szándékkal jöttek el a cicagolásra.

– Egy ismerősömtől hallottam a mai rendezvényről. Kedvelem a macsekokat, és azért jöttem, hogy megszeretgessem őket, hoztam adományt is. Lehetne gyakrabban ilyen program. A MÁSA nagy szolgálatot tesz az árva állatoknak, mert így legalább nem az utcán tekeregnek, hanem fedél van a fejük fölött és sokkal nagyobb eséllyel kerülnek gazdához – fejtette ki Papp Andrea.

 

Szabó Rékával és gyermekeivel, Lénával és Ábellel éppen a cicaházban találkoztunk.

– A kislányom nagyon szereti a kismacskákat. Azért vagyunk itt, hogy győzködjük az apukáját, hátha hazavihetünk egyet. A menhelyen most járunk először, de már egy ideje nyomon követjük a MÁSA tevékenységét. Azt gondolom, hogy azon kívül, hogy a gyerekek megtanulják itt a gondoskodást, illetve a felelősségvállalást, azt is látják, hogy segítenünk kell az árva és kidobott állatoknak – tette hozzá.

Gazdára találnak

Ezt követően a kézműves­asztalt látogattuk meg, ahol cicafigurát, színezést és szalvétatechnikával macskás mintákat készíthettek a gyerekek.

– A kislányom adta az ötletet, hogy jöjjünk el, mert nekünk is mentett cicánk van otthon. Gyakran ellátogatunk hasonló programokra. Itt most különösen tetszik, hogy a kreatív foglalkozás és kvíz segítségével a gyerekek is jobban magukévá tudják tenni az egészet. Ha ezáltal kicsit nagyobb figyelmet kap az állatvédelem, akkor talán csökkenni fog az állatkínzás és az, hogy kidobnak állatokat az utcára. Háromhetesen mi sem tudtuk otthagyni a mostani cicánkat. Az állatorvos mondta, hogy figyeljük meg, hogy mennyire hálás lesz egész életében, hogy nem engedtük elpusztulni, és igaza lett – mesélte Apatóczky Szilvia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában