Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.08.16. 20:30

Bővült az idősek ellátása

Húsz településen, köztük Miskolcon, a betegbiztonsági kockázatok csökkentésére hívták fel a figyelmet.

Molnár Bettina egészségügyi asszisztens testsúlymérés közben

„A Betegbiztonság – Te is tehetsz érte! című országos lakossági kampány következő állomására, az Aranykor Idősek Otthonába érkezett augusztus 9-én a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja közreműködésével. A kezdeményezés célja, hogy a szakértők tájékoztassák a hallgatóságot, hogy mit tudnak tenni maguk a betegek és hozzátartozóik a betegbiztonsági kockázatok csökkentése érdekében. A helyszínen ingyenes szűrésekkel – látásvizsgálat, vércukorszint-, koleszterin-, vérnyomás-, testtömeg-, testzsír- és vérzsírmérés – fogadták az érdeklődőket. A borsodi megyeszékhelyen az önkormányzat és a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet (MIEFI) támogatásának köszönhetően valósult meg a lakossági fórum” – olvasható a kampány összefoglalójában.

Az előadók egyike Szabóné Gombkötő Éva, a Hernád vidéke és a Verőcei praxisközösség népegészségügyi szakértője volt.

„Korábban részese lehettem a svájci–magyar alapellátási modellprogramnak, amelynek keretében öt új szolgáltatás jelent meg hazánkban. Elkezdődött a lakosság egészségi állapotfelmérése a háziorvosok által létrehozott praxisközösségekben” – tárta az idős közönség elé Szabóné Gombkötő Éva. „A kapott eredmények alapján kockázatbecslés történt, és életmód-tanácsadásokat szerveztek, illetve gyógytornászokat, dietetikusokat, egészségpszichológusokat és népegészségügyi szakembereket vontak be az ingyenes alapellátásba. A magánpraxisok ára és a hosszú várakozási idő mellett ez úgy gondolom, hogy komoly lehetőség” – tette hozzá.

Ingyenes szűrések

Az előadó kitért a Hernád vidéke praxisközösség saját kezdeményezéseire.

– Majdnem 180 praxisközösség kezdte el a működését hazánkban, különös tekintettel a hátrányos helyzetű régiókra. A Hernád vidéke munkacsoport tavaly indult Hernádnémeti, Hernádkak, Bőcs és Onga településeken, de Miskolcon is dolgozik több hasonló közösség a helyi önkormányzatokkal, egyházzal és médiával együttműködésben. Beteg- és egészségklubokat hoztunk létre, az utóbbit prevenciós jelleggel. Kiemelten foglalkozunk a hipertóniás és a diabéteszes páciensekkel, illetve a túlsúlyos felnőttekkel és gyermekekkel. A krónikus szolgáltatásainknál nagyon fontos volt az egyénre szabott népegészségügyi szemléletű és a csoportos ellátás. A közösségi színtereken megcélozzuk az oktatási, nevelési intézményeket, ahová szemléletformáló programokat viszünk. Emellett települési egészségnapokat, sportrendezvényeket és térítésmentes egészségügyi szűréseket tartunk, különös tekintettel a tumoros megbetegedésekre, 50 és 70 éves korosztály között. Az átfogó célkitűzés az, hogy országosan kiterjesszék a praxisközösség működési rendjét. A mérhető eredmények alapján látjuk, hogy megfelelő a koncepció, és jó úton haladunk – magyarázta a szakértő.

Alzheimer-kór ellen

Zárásképpen néhány konkrét példán keresztül sportolásra buzdította a nyugdíjasokat.

– Reflektálva a szépkorúak mozgáshiányos életmódjából eredő egészségügyi problémákra, elindítottuk a szenior tornát, amelyet akár ülve, tolókocsiban vagy fekve is lehet végezni. Csoportban mindenkiben nagyobb a motiváció, ezért közös tornázásokat is tartunk. Emellett kevesen tudják, hogy az Alzheimer-kór megelőzését szolgálja és a depresszió oldására is hatékony a nordic walking. Az ötvenes évek végén a nyugati jóléti államokban jelent meg ez a sport. Előnye, hogy a kevésbé hajlékony, be­meszesedett végtagokkal rendelkezők is tudják gyakorolni a saját tempójukban. Költséghatékony, hiszen csak két bot és jó sportcipő szükséges hozzá. Elmondható, hogy az izmok kilencven százalékát megmozgatja, és fogyaszt is – hangsúlyozta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában