Miskolc

2019.08.22. 08:00

Az elemekkel is küzdeniük kell

Az öregedő hálózat mellett a megváltozó időjárás is ludas a gyakori csőtörések miatt.

Tajthy Ákos

Csőtörés a Középszer utcán két éve, 2017-ben

„Sorozatos csőtörések miatt nincs víz Miskolc egyes részein”, „Összeomlott a miskolci vízszolgáltatás” – ilyen és ehhez hasonló szalagcímekkel jelentek meg cikkek június végén egyes helyi és országos portálokon. Bár azóta kiderült, némelyik cikk a MIHŐ nyári karbantartásai során jelentkező meghibásodásokat (erről néhány hete írtunk) is ide sorolta, azt azonban a MIVÍZ sem tagadta, hogy voltak problémák.

Ahogyan arról többször is beszámoltunk, a csapadékos időjárás miatt a monitoringrendszer két kutat állított le, ahol július elején szünetelt az ivóvíztermelés, és a város több pontján voltak csőtörések. A meghibásodásokat helyreállították, arra azonban kíváncsiak voltunk, hogy számítani kell-e hasonló hibákra a közeljövőben.

Kérdéseinkre a válaszokat Viszokai János, a MIVÍZ Kft. szolgáltatási és üzemeltetési igazgatója adta meg, aki leszögezte, a csőtöréseket alapvetően három tényező idézheti elő.

– A szélsőséges időjárási körülmények, így a villámárvizek és a nagy hőség miatti talajmozgások hatással vannak a vezetékekre éppúgy, mint a kánikulák miatti jelentős fogyasztásnövekedés. Ha ezek a változások sűrűn ismétlődnek, előfordulhat, hogy egy idő után a vezeték már nem tud kellően védekezni, ilyen esetekben lehet beszélni úgynevezett „fáradásos törésről” – részletezte.

A klímaváltozás is

Korábban a téli időszakot követő tavaszi, valamint a fent említettek miatt a nyári időszakban volt az átlagosnál nagyobb számú csőtörés. Napjainkra viszont ez megváltozott.

– A klímaváltozás következtében az időjárás-változás intenzitása hatásaiban nőtt, időszakában csökkent, a téli évszakban előfordulnak extrém alacsony hőmérsékletek, míg az év egyéb időszakában hektikusan változik mind a hőmérséklet, mind a csapadékmennyiség. Mára a domináns időszakok megszűntek, sajnos most már az év teljes terjedelmében magasabb számú hibamennyiség jellemző – mondta Viszokai János, leszögezve: egy Miskolc-méretű város esetén napi három-öt meghibásodás a rendszer méretéből adódóan átlagosnak tekinthető. – A javítások alatt a vezetékes vízszolgáltatást az érintett területen szüneteltetni kell, ami nyilvánvalóan érzékenyebben érinti a fogyasztókat a nyári időszakokban – mondta.

A MIVÍZ Kft. jelenleg 659 kilométer ivóvíz- és 564 kilométernél is több szennyvízvezeték-hálózatot üzemeltet, a hálózatra csatlakozó bekötővezetékekkel együtt. A rendszerek átlagéletkora előbbi esetében 33, míg utóbbi esetén 36 év, ez az igazgató szerint szintén átlagosnak tekinthető, azt viszont hangsúlyozta, a vezetékek életkora is ott van a „rizikófaktorok” között.

Tervek vannak

A fejlesztésekre viszont – mint minden szolgáltatónak – a MIVÍZ-nek is van terve, melyet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hagy jóvá, és amelyet a cégnek évről évre aktualizálni kell. Viszokai János emlékeztetett, az elmúlt években nagyobb pályázati forrás felhasználásával több modernizációt is elvégzett a vízmű: ilyen volt a miskolctapolcai ultraszűrős víztisztítási technológia létesítése vagy éppen a 25 kilométernyi városi szennyvízcsatorna és 860 darab szennyvízbekötés.

– A közelmúltban közel 100 millió forint nagyságú támogatásra pályáztunk sikerrel, amelynek köszönhetően forrásrekonstrukciókat, nagyméretű hálózati szerelvények cseréjét és ivóvízvezeték-rekonstrukciókat fogunk végrehajtani – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában