Rendkívüli közgyűlés Miskolcon

2019.08.29. 17:30

Az egyetem felügyeli a város egészségügyi szakképzését

A Miskolci Egyetem lett a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnázium fenntartója.

Szaniszló Bálint

A rendkívüli közgyűlési ülésen a Ferenczi-iskoláról is döntöttek

Rendkívüli ülést tartott szerdán Miskolc közgyűlése. A rendkívüliséget határidős döntések meghozatalai, jogszabály-módosítások indokolták.

A testület javaslatot fogadott el például a Miskolci Szakképzési Centrum Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziuma fenntartói jogának átadásáról a Miskolci Egyetem részére.

Szakmai érvek mentén

Mint kiderült, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közötti egyeztetések eredményeként a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnázium fenntartói jogát 2019. augusztus 1-jei hatállyal a Miskolci Egyetem vette át.

 

A szakmai indoklás szerint a fenntartóváltásnak az a célja, hogy a hazai egészségügyi ellátórendszer középfokú végzettségű humán­erőforrás-bázisát folyamatosan az egészségügyért felelős miniszter biztosítsa. Az egyetemi egészségügyi szakképző iskolai modell képes biztosítani nem csupán az iskolai rendszerű egészségügyi képzések egymásra épülését, hanem a megfelelő színvonalú felnőttképzési és szakmacsoportos továbbképzési rendszerek egymáshoz való jobb illeszkedését, és ezáltal a folyamatosan növekvő egészségügyi szakdolgozói humánerőforrás-igények kielégítését.

Szerződés kell

A Ferenczi-szakgimnázium fenntartóváltása miatt szükséges egy adásvételi megállapodás a Miskolci Szakképzési Centrum és a Miskolci Egyetem között. Az iskola épülete és bizonyos vagyontárgyai azonban Miskolc önkormányzata tulajdonában vannak, így az önkormányzatnak és a Miskolci Egyetemnek vagyonkezelési szerződést kell kötniük, amellyel egy időben a szakképzési centrum hasonló szerződése megszűnik.

A szakminisztérium utasítására az önkormányzat felügyeletével augusztus 1-jén megtörtént a szakképzési centrum és az egyetem közötti átadás-átvétel. A fenntartói jog átadásáról a két intézmény között folyamatban vannak még az egyeztetések. Ehhez igazodva szövegezik meg véglegesen az önkormányzat és az egyetem közötti szerződést. Ezt hagyta jóvá tegnapi ülésén a miskolci közgyűlés, tudomásul véve, hogy a tranzakció által jogai, érdekei nem csorbulnak, a színvonalasabb, szervezettebb középfokú egészségügyi szakoktatás révén a városnak csak előnyei származhatnak az ügyletből.

A csarnok marad

A vagyonkezelési megállapodással a 3629 négyzetméteres iskolaépület, valamint egy részletes leltár alapján ingó vagyon megy át a Miskolci Egyetem kezelésébe.

Mint írtuk, az iskolához tartozó félig kész sportcsarnokot egy tavalyi döntéssel, telekmegosztással már leválasztották a Ferenczi-szakgimnáziumról, és azt a Miskolci Sportiskola vagyonkezelésébe adták. Az évekkel ezelőtt PPP-beruházásként indult, de be nem fejeződött építkezést folytatni szeretnék. Az elképzelések szerint egy multifunkciós sportcsarnokot hoznak létre, amely a versenysportokon túl a tömegsport számára is lehetőséget kínál majd.

Borítókép: A rendkívüli közgyűlési ülésen a Ferenczi-iskoláról is döntöttek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában