Miskolc

2019.08.08. 11:30

Ahányszor csak belép, annyiszor fizet

Miért kell a kórházban a parkolásért fizetni? És miért olyan sokat? – kérdezi olvasónk.

Hegyi Erika

Hétszáz forint a napi parkolási díj

Fotó: Kozma István

Túlzásnak tartja olvasónk, hogy a B.-A.-Z. megyei központi kórházban 700 forintot kérnek a parkolásért. Igaz, ez napidíj, de ha elhagyja a kórház területét és utána még vissza kell mennie, újból le kell perkálnia a nem csekély összeget.

A fizetős parkolás a kórházakban szükséges rossz, de semmiképpen nem etikus.

Olvasónk szerint az egyáltalán nem elfogadható, hogy a kórházakban parkolási díjat kérnek. Mint fogalmaz, az emberek nem szórakozásból mennek az egészségügyi intézményekbe, hanem azért, mert betegek és ellátásra van szükségük. Egyébként is, ha valaki beteg, nem tud dolgozni, a betegség máshogyan is drága. „Teljes lehúzás, hogy még a parkolásért is fizetnie kell” – háborog olvasónk.

Új parkolóhelyek

Nemrég adtak át 256 új parkolóhelyet a megyei kórházban. Az intézmény közleménye szerint a beruházásra azért volt szükség, „mert a kórház területére belépő, rendkívül nagy számú személy- és tehergépjármű-forgalom, valamint ezen autók parkolása parkolóhely hiányában már akadályozta a kórházi beteg­ellátást, a mentőforgalmat, a betegellátó-épületek működéséhez, szakmai kiszolgálásához kapcsolódó gépjárművek forgalmát”.

Egy társaság parkoltat

A parkoltatást azonban nem a kórház végzi, mivel azt még évekkel azelőtt az akkori vezetés kiszervezte egy gazdasági társasághoz. A céghez elküldtük kérdéseinket, például azt, hogy miért kell egyáltalán a kórházban a parkolásért fizetni, és ha már kell, akkor miért ilyen sokat. Tudakoltuk azt is, hogy mennyi bevétele származik a parkolási díjakból a társaságnak, azt mire fordítja, és hogy a kórház fizet-e még pluszban a szolgáltatásért, de választ egyelőre nem kaptunk.

Szükséges rossz

A kórházi parkolásról a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökét, dr. Soós Adriannát is megkérdeztük.

Az érdekvédő úgy fogalmazott, a fizetős parkolás szükséges rossz, de semmiképpen nem etikus. A fővárosban bizonyos mértékig szükség van rá, mert ha ingyenessé tennék, sokan a kórházak területén parkolnának egész nap a fizetős parkolók helyett. Ez azonban káoszt okozna, és nehezítené a mentők, valamint a kórház belső szállítóeszközeinek a mozgását. Azonban ezt is lehetne szabályozni. Aki kezelésre vagy ellátásra érkezik, az a kezelőlapjával vagy más dokumentummal igazolhatná, hogy valóban beteg, és számukra lehetne ingyenes a parkolás.

– Sok kórházban egyébként az első negyed- vagy fél óra ingyenes, hogy bárki be tudja vinni a beteg hozzátartozóját, majd érte tudjon menni. De olyan intézmények is akadnak, melyek még a saját dolgozójuktól is parkolási díjat szednek be. Van, ahol a kórházak saját költségvetését gyarapítja a parkolásból befolyt összeg, máshol kiszervezték ezt a területet. Ott nem tudom, részesedik-e az intézmény a bevételből. Ha nem, akkor a kórháznak jobban megérné, ha egyáltalán nem is szedne parkolási díjat azoktól, akik valóban egészségügyi ellátás céljából jönnek. Ráadásul a pakolás megnehezítése sürgős esetekben veszélyes is lehet. Hiszen ha valaki a súlyos beteg hozzátartozóját szállítja, nincs ideje pénzt és parkoló­órát keresgélni, mert ilyenkor minden perc számít – érvelt a szakszervezeti elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában