Harsányi Szürkemarha Fesztivál

2019.08.11. 09:30

A szürkemarha napja volt

Magyar ízek, magyar hagyományok. Erről is szólt a Harsányi Szürkemarha Fesztivál.

Hegyi Erika

A VII.Harsányi Szürkemarha Fesztiválon jártunk

Fotó: Kozma István

Amikor szombat délelőtt a harsányi Szilvási tanyára értünk, már javában rotyogott a háromezer literes üstben a jófajta szürkemarhagulyás. Keveréséhez a fakanál szóba sem jöhetett, gigantikus méretű, speciális keverőlapátokkal lehetett csak megmozgatni a mennyei illatokat árasztó húst. Lükő Péter főszakácstól tudtuk meg, aki a hétköznapokon pékmester, hogy ezúttal 450 kiló szürkemarhából készül az ebéd. Adtak hozzá zöldségeket, paradicsomot, paprikát és természetesen fűszereket. Ekkora adag pörkölt akár hivatalos rekordnak is beillene.

 

A VII. Harsányi Szürkemarha Fesztiválon jártunk, ahol a finom ételek mellett különleges programok, színes kulturális műsor és remek hangulat várta a vendégeket. Lükő Pétertől megtudtuk azt is, hogy több főzőrekordot is felállított már. Hogy miért? Mert szereti a kihívásokat, és mivel vadász, a vadhúsok elkészítésének nagy mestere.

Az egész családnak

Találkozunk Szabó Gergellyel, Harsány polgármesterével is, aki azt hangsúlyozza, a fesztivál legfőbb célja a közösség építése, formálása. Olyan programokat szerveztek, melyeken a család minden tagja jól érezheti magát. Különösen figyeltek arra, hogy a gyerekek is kiválóan szórakozzanak, hiszen legfőbb értékünk a gyermek. Ezenkívül a fesztivál feleleveníti a hagyományokat, központba állítja a magyar mezőgazdaságot és a méltán híres magyar gasztronómiát.

A színpadon egymást követik a kulturális műsorok és bemutatók, 11 órára pedig már el is készül a nyárson sült harsányi szürkemarha. Itt a főszakács Szabó Sándor, aki Jászkisérről érkezett a fesztiválra, és egy fogadó ügyvezetője. Megtudjuk tőle, a nyárson forgatott marha élősúlya 420 kiló volt, sülten pedig 400-an laknak majd jól belőle. Egy hétig állt pácban, majd 12 órát vett igénybe, amíg minden egyes része ropogósra sült.

A fesztiválon rendezték meg az I. Harsányi Militaryt, melynek keretében a harcművészettel ismerkedhettek meg a vendégek. A főzőversenyre benevezett csapatok remekműveit rangos zsűri bírálta el. A látogatók többek között megismerhették a gabonacséplés és -tisztítás fortélyait, és jól szórakozhattak a huszár és lovasbemutatón. A fesztiválon megrendezett VIII. Borsodi Bajusz Mustra bajuszkirálya pedig a mezőkövesdi Kiss Mátyás, népi fafaragó mester lett. És mindez csak ízelítő a gazdag programkínálatból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában