Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.08.30. 20:00

A szürke szín összes árnyalata a házfalakon

Újfajta színezési divat van kiteljesedőben az építőiparban. Megoszlanak a vélemények.

Szaniszló Bálint

A kamarai székháznak is egyik színe a szürke

Miskolcon és megyeszerte egyre több olyan középületet, szállodát, boltot és magánházat találunk, amelyet jórészt a szürke szín valamelyik árnyalatára festették.

Lehangoló szín?

Jó esetben hasonló méretekben fehér egészíti ki a színezést, de olyan eset is akad bőven, amikor „mintha piszkosszürke löttyel öntötték volna le a házat, vagy ráborult volna a szemetes…” Ezt a véleményt egyik olvasónk osztotta meg velünk, aki – a mondatból is érzékelhető – azok közé tartozik, akik ellen­érzéseket táplálnak az épületek ilyetén színezésének láttán.

Másik olvasónk annyit mondott, ez a szín tükrözi a közhangulatot. „Az élet éppen elég szürke, az épületek csak hasonulnak hozzá…”

Kifejezetten esztétikus?

Semmiképpen nem szabad elhallgatnunk, hogy találkoztunk olyanokkal, akiknek tetszenek a szürke házak.

„A szürke mellé kitűnően lehet válogatni élénk színes kiegészítőket. A fehér betétekkel pedig kifejezetten esztétikus…” – fogalmazott egyikük. Olyan véleményt is hallhattunk, hogy a szürke azért is jó szín, mert azon kevésbé látszik meg a por, amiből van bőven. „Nézzük csak meg néhány fehér vagy világos színű házat.” Ráadásul a szürke nem fakul úgy, mint az élénkebb színek.

A pro és kontra véleményeken túl, igyekszünk szakemberek révén végére jutni, miért kapott ekkora teret a szürke. Azt is szeretnénk megtudni, vannak-e szabályok az épületek színére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában