Hétköznapi hősök

2019.08.15. 16:30

A közösség szolgálatában

Úgy gondolták, hogy szükség lesz egy közösségre, ahol jól érzik magukat.

Bájer Máté

Az Idővár csapata

A klub eredetileg egy szabadidős, kulturális hobbitevékenységnek indult, mára azonban tagjai a kazincbarcikai élet számos területén megtalálhatóak. Jószolgálati tevékenységet is folytatnak: hátrányos helyzetű gyerekeknek készítenek ajándékokat, rászoruló családoknak okoznak örömöt az ünnepek előtt a saját kezűleg készített meglepetéseikkel, vagy épp a helyi kórháznak segítenek.

„A város kínálta lehetőségeket kihasználva segítjük a programok megvalósítását.” Pelle Anna

A nyugdíjasokért

Az Idővár létrehozásának ötletére így emlékszik vissza Pelle Anna klubvezető: „már jóval előbb elterveztük egyik barátnőmmel, Lőw Ferencné Ilivel, hogy nyugdíjba vonulásunk után a pedagógus és egyéb alkalmazotti nyugdíjas réteget megcélozva szervezünk egyletet. Így hoztuk létre 11 évvel ezelőtt az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klubot. Hézagpótló szándékkal, mivel akkoriban csak a segítségre szorulókkal foglalkoztak központi szinten. Úgy gondoltuk, hogy a felszabaduló időnkben szükség lesz egy közösségre, ahol jól érezzük magunkat, ahol olyan tevékenységet folytathatunk, ami érdekel bennünket, amit szívesen végzünk. Egy olyan közösséget, ahol egységesek a célok, ahol egymást kölcsönösen tisztelik, becsülik, szeretik a tagok”.

A klub a szó legszorosabb értelmében vett civil szerveződés, baráti közösség.

A város kínálta lehetőségeket kihasználva segítik a programok megvalósítását. Jelen vannak a kiállítások megnyitóin, a színházi előadásokon vagy épp a hangversenyeken, találkoznak helyi alkotóművészekkel. Kirándulásaikon a Kazincbarcikát körülölelő környezet olyan csodálatos természeti szépségeit veszik célba, mint a Bán völgye, Miskolctapolca, Szilvásvárad, Aggtelek, sőt mára az ország távolabbi részeibe és külföldre is ellátogattak már.

Folyamatosan tanulnak

„Még mindig tanulunk, különböző tanfolyamokon veszünk részt, mint például a Kolorakadémia vagy az általunk látogatott angolszakkör. Szívesen közreműködünk kreatív programokon is. Beszélgetéseket szervezünk, melyek során tapasztalatainkat egymásnak és a fiatalabb generációknak is szívesen átadjuk. Tagjaink vállalkoznak olyan jószolgálati tevékenységekre is, mint a beteg klubtársaink segítése, ápolása, különböző adományozási akciók, találkozási lehetőségek a városban élő különböző generációk tagjaival vagy korrepetálás a családsegítő szolgálatnál” – mutatja be Pelle Anna a jellemző klubtevékenységek színes palettáját, majd hozzáteszi: „szerencsére tagjaink fiatalos, érdeklődő, társaságra vágyó, alkotni akaró nyugdíjasok, feladatokat, segítő közösséget, biztatást, hasznos információkat kereső emberek, akik megszerzett tudásukat, tapasztalataikat szívesen használják fel a közösség építésére. Feladataikra szaktudásuk és érdeklődésük alapján vállalkoznak. Ha nem is vagyunk hétköznapi hősök, de magunkat adjuk, ott vagyunk, ahol szükség van ránk”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában