Mezőkövesd

2019.08.25. 19:00

A bajnok bajszú fafaragó Harsányban is első lett

Kiss Mátyás bajsza ott van a világ legszebb arcszőrzetei között.

Kiss Mátyás (középen) a világbajnokságon

Kiss Mátyás mezőkövesdi fafaragó népi iparművész lett idén a Harsányi Szürkemarha Fesztiválon megrendezett 8. Borsodi Bajuszmustra bajuszkirálya. Számára nem volt meglepetés a „koronázás”, hiszen nem először viselheti a megtisztelő címet. Tavaly májusban például a kiskunfélegyházi Kunsági Bajuszfesztiválon szállt magyaros szőrzetével versenybe, ahol elnyerte a Kunsági Bajuszkirály címet egy évre. Idén pedig benevezett a bajuszos férfiak világversenyére is, melyet Antwerpenben rendeztek. Itt természetes bajusz kategóriában vice-világbajnok lett májusban.

– Érdekes dolog állt elő, mert a kunsági bajuszversenyt az idén augusztusban rendezték, a harsányi pedig két hete volt, így duplán viseltem a bajuszkirály címet. Szokták kérdezni, hogy mióta van bajszom, és én azt szoktam mondani, hogy amióta megszülettem, csak 16 éves koromban nőtt ki – nevet a bajuszkirály, majd elmagyarázza: a természetes bajusz azt jelenti, hogy semmilyen kence nincs rajta, ollót sem nagyon lát, csak annyit kell igazítani rajta, amennyit nagyon muszáj, és a bajuszos ember hamar megtanulja, hogy egye a harcsapaprikást, hogy ne legyen piros a bajsza tőle.

– Rendkívül büszke vagyok a szőrzetemre, hiszen őseink és a legtöbb magyar királyunk is bajuszt, szakállt hordott. Nem is beszélve az 1948/49-es forradalom és szabadságharc vezéralakjairól – sorolja Kiss Mátyás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában