Hétköznapi hősök

2019.07.14. 14:29

Zsiga László, az abaúji tárgyi emlékek gyűjtője

Az udvarban egy valóságos kertmúzeum kapott helyet.

Zsiga László

Zsiga László sokoldalú személyiség: pedagógus, kiállítások kurátora, megnyitók gyakori vendége, aki magával ragadó stílusával bűvöli el hallgatóságát.

„A tárgyak történelmünk olyan oldalát mutatják meg, ami méltó a megőrzésre.” Zsiga László

Őseink életmódját tükrözi

Jelenleg a Teleki Tehetséggondozó Kollégium nevelőtanára. Két év választja el a nyugdíjtól. Legnagyobb szerelme azonban az abaúji parasztgazdaság elfelejtett eszközeinek, népi életének, emlékeinek gyűjtése. Tudatosan keresi azokat a tárgyakat, amelyek egyértelműen tükrözik őseink életmódját.

A miskolci Hermann Ottó Múzeumban A szőlőművelés és borászat hagyományos eszközei című kiállításán az érdeklődők láthatták a borkészítéshez szükséges különféle szerszámokat, melyek között ugyanúgy akadtak darálók és prések, mint bortartók és tárolóedények.

Szobor a kapu előtt

Szikszói otthonának kapuja előtt faszobor jelzi, hogy az udvarban egy valóságos kertmúzeum kapott helyet. A tölgyfából faragott autentikus szobor egy miseruhás papot ábrázol, aki kerek kenyeret emel a magasba. A szobor talapzatán lévő életkép a kenyérgyártás folyamatait ábrázolja.

Az udvaron az egykori gazdák által használt jellegzetes eszközök tárháza található: boronák, ekék, morzsolók, kaszák és kapák egész hada áll itt. Az abaúji konyha nélkülözhetetlen tárgyi emlékei külön helyiségben találhatók. Stelázsi, csuprok, szilkék és cseréptányérok kaptak helyet benne. A kerti múzeum nemcsak a parasztgazdaság hagyományos eszközeit mutatja be, de az értékközvetítő szerepük is jelentős. Általuk kirajzolódik az a rend, ami a mindennapokkal való nehéz küzdelmek közt is jellemezte őseinket.

Zsiga László keresi és gyűjti az abaúji népi élet emlékeit, így hívva fel a figyelmet azoknak az embereknek a munkaszeretetére, találékonyságára és igényességére, akik valamikor elkészítették és használták ezeket a tárgyakat. Féltve őrzött gyűjtésének emlékei történelmünk egy olyan oldalát mutatják meg, ami méltó a megőrzésre.

Látogatók, határon túlról is

– 2014-ben Kádár Zoltán, a mezőkövesdi gépmúzeum akkori vezetője nyitotta meg a múzeumot. Egy évvel későbbi fejlesztésem az abaúji konyha tárgyi kultúrájával foglalkozott. Idén ősszel a kőfaragás múltbéli eszközeivel szeretném bővíteni a tárlatot. Egyébként negyven éve foglalkozom néprajzi gyűjtéssel. A kertmúzeum helyi látványosságnak számít, a város honlapjai is megtekintésre ajánlják. Ami érdekes, hogy nem csak az országhatárokon belülről érkeznek látogatók. Jöttek már Ausztriából, Németországból, sőt Japánból is megszemlélni az abaúji népi élet tárgyi emlékeit – mesélte lapunknak Zsiga László, aki állhatatos munkájával nagyban hozzájárul az abaúji néprajz tárgyi kultúrájának fennmaradásához.


Hétköznapi hősöket keresünk

Az igazi hősök köztünk élnek. Olvasóinkkal közösen szeretnénk ezt bizonyítani is, ezért keressük azokat a megyénkbelieket, akik a saját területükön olyat alkottak, amely mások érdekeit tartja szem előtt. Olyanokat, akik arra tették fel életüket, hogy segítsék embertársaikat.

Négy kategóriát hirdetünk: pedagógus, egészségügyi dolgozó, önkéntes és az egyéb kategória. Szerkesztőségünk 3-3 jelöltet állított, mindegyiküket bemutattuk. Ám várjuk az önök jelöltjeit is, akikről szintén írunk! Minden 18. évét betöltött, megyénkben élő jelölhet, később szavazhat. Több arra érdemes személyt is jelölhetnek, július 22-ig e-mailben ([email protected]), levélben (3501 Miskolc, postafiók 178.) vagy Facebook-oldalunkon üzenetben. Kérjük, indokolják döntésüket, s tárgyként tüntessék fel: Hétköznapi hősök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában