Miskolci Egyetem

2019.07.24. 14:00

Újabb mérföldkőhöz érkeztek

Új alapképzéssel lesz gazdagabb a Bölcsészettudományi Kar palettája.

Bájer Máté

Balról: Dr. Illésné dr. Kovács Mária, dr. Jakab Nóra rektorhelyettes és dr. Takács István

Fotó: Bujdos Tibor

Azoknak, akik délután lebiggyesztett ajakkal távoznak a pontváró partiról, új kapaszkodót jelenthet a Miskolci Egyetem frissen induló képzése.

Megyénkben immár gyógypedagógiai alapképzési szak is indul.

2019-ben egy új alapképzéssel lesz gazdagabb a Bölcsészettudományi Kar palettája. A gyógypedagógia alapszak korszerű digitális tananyagokkal várja a jelentkezőket, akik akár állami ösztöndíjas férőhelyekre is pályázhatnak a pótfelvételi eljárás keretében. Sőt, dr. Illésné dr. Kovács Mária, a kar dékánja kifejezetten erre buzdítja a jelentkezőket: „Aki eddig nem adott be jelentkezést, vagy nem nyert felvételt a mostani eljárásban, annak érdemes észben tartania, hogy itt, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében immár gyógypedagógiai alapképzési szak is indul. Erre minden eddigi pótfelvételi eljárástól eltérően államilag finanszírozott, nappali képzési formában is lehet jelentkezni” – hívta fel a figyelmet a különleges lehetőségre a dékán asszony, aki azt is elmondta, hogy a Főnix ME – Megújuló Egyetem projektje tette lehetővé a képzés finanszírozását mind humán­erőforrás, mind tananyagfejlesztés szempontjából.

Reagálni az igényekre

A BTK vezetősége szerint a kar kiemelt feladatának tartja, hogy folyamatosan reagáljon regionális-társadalmi környezetének igényeire. Ilyen helyi igényként jelentkezett a gyógypedagógiai képzés elindítása is.

 

A gyakorlatorientált képzés két kötelező szakirányon fog zajlani: a tanulásban akadályozottak pedagógiája és a pszichopedagógiai szakirányokon. A képzés az összefüggő szakmai terepgyakorlattal együtt nyolc félévből áll majd, a hallgatók fejlődését pedig széles körű gyakorlati lehetőségek, kutyák és lovak bevonásával végzett, állatasszisztált specializációk, nemzetközi ösztöndíjak, továbbá intenzív karközi kapcsolatok támogatják majd.

Különleges képzés

„A miskolci gyógypedagógus képzés más lesz, mint a többi. Hazánkban a gyógypedagógus képzés többnyire olyan helyeken valósul meg, ahol erős a bölcsészképzés. A Miskolci Egyetem inkább realista egyetem, ahol az informatika- és a mérnökképzés dominál. Ha az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat a hasznunkra tudjuk fordítani, olyan értékeket leszünk képesek átadni a hallgatóinknak, amik többek, mint amit máshol kaphatnak” – mondta dr. Takács István szakfelelős, aki hozzátette, olyan gyógypedagógiai képzést szeretnének létrehozni, ami korszerű és a jelen problémáira is válaszol. A cél, hogy azok a fiatalok, akik Miskolcon szereznek ilyen irányú diplomát, bármilyen helyzetben képesek legyenek sajátos szükségletű embertársainkon segíteni.

Jelentkezni nappali és levelező tagozatra, illetve államilag finanszírozott és önköltséges képzésre előreláthatólag 2019. augusztus 7-ig, a pótfelvételi eljárás lezárulásáig lehet majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában