legendás városrész

2019.07.22. 18:30

Tolcsva legendája a Tilalmas egykori fürdője

Még II. Rákóczi Ferenc is megpihent a Tilalmas egyik fája alatt.

Bánhegyi Gábor

Az egykori mulatóház romjai között

Fotó: Ádám János

Egy olyan település lakóit csak irigyelni lehet, amelynek jutott egy olyan településrész, amelyet évszázadok óta Tilalmasnak neveznek. Olyannyira, hogy a krónikák még azt is megjegyezték, hogy a 18. század elején a nagyságos fejedelem, azaz II. Rákóczi Ferenc is megpihent a Tilalmas egyik fája alatt.

12-13 fokos gyógyvíz

Maga az elnevezés egyszerre misztikus, de legalább ugyanannyira beszélő név. A Tilalmas terület és az azon keresztülfolyó Tilalmas-patak azért kapta ezt az elnevezést, mert az erdős rész mellett annak idején a báró legelői találtattak, és arra a részre a helyieknek tiltott volt beengedni az állataikat. Báró már nincs, legelésző állatok sem nagyon, az elnevezés azonban megmaradt.

Mint ahogy a Tilalmasban lévő gyógyfürdő és az ahhoz kapcsolódó mulatóház romjai is. Az egykori kádfürdőben nyolc kád volt található, abban pihentethették meg megfáradt tagjaikat a tolcsvaiak. A Tilalmas forrása 12-13 Celsius-fokos, 737,8 mg/l oldottanyag-tartalmú gyógyvizet tartalmazott, amelyet a gémeskútból hoztak a felszínre, majd felmelegítve öntötték a kádakba.

A fürdő közelében volt a mulatóház, ahol a feljegyzések szerint a 19. század második felétől a kedvelt kirándulóhelyen közfürdő üzemelt, általában bérleményként. Szirmay Ádámnénak kocsmája működött itt, de 1860-ban a község közös megegyezés alapján ezt a kocsmatartási jogot megszüntette. A mulatóházban még az 1950-es években is rendeztek bálokat, mostani romos állapotában arra vár, hogy a helyi önkormányzat egy alkalmas pályázat segítségével új funkciót találjon az épületnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában