Növényvédelem

2019.07.21. 17:30

Még nincs nagy vész

Egyelőre visszafogottan jelent meg a paradicsomvész a kiskertekben, de nem árt vigyázni.

Horváth Imre

Illusztráció

Forrás: Pixabay

A kerti munkák kapcsán már írtuk: nem lehet panasza idén a kiskerttulajdonosoknak a természetre, hiszen évek óta nem látott, kiegyensúlyozott időjárást hozott eddig az idei nyár, aminek köszönhetően kivételesen minden munkát időben lehet elvégezni, és minden növény akkor bújik, virágzik, terem, amikor az „ideje van”.

Teljes pusztuláshoz vezet

A kedvező időjárásnak köszönhetően a kórokozók és kártevők is később, illetve kisebb intenzitással jelentek meg, mint az előző években, ami persze még nem jelenti azt, hogy nem is kell számítani rájuk vagy védekezni ellenük. Tavaly és tavalyelőtt például július közepén már komoly károkat okozott a paradicsom fitoftórás betegsége, közismert nevén a paradicsomvész.

A gomba már 12–15 °C-os hőmérsékletnél képes fertőzni, de a 18–22 az optimális számára. A kórokozó a peronoszpórákhoz tartozik. Hasonló körülmények kedveznek felszaporodásához és járványok kialakulásához, mint például a közismert szőlőperonoszpóra esetén. A legjobban a nedves közeg, vagyis az esős időjárás, a nem megfelelő öntözés segíti az elszaporodását, és mivel az elmúlt hetekben szárazabb volt az idő, a lehullott csapadék pedig hamar felszáradt, így a gomba sem tudott olyan ütemben fertőzni, mint például egy évvel ezelőtt.

Ettől függetlenül, azért, már van, ahol károkat okoz, és mindenkinek érdemes odafigyelnie rá. A Phytoph­thora infestans nevű gomba okozta kór a paradicsomot támadja meg. A betegség nagy veszélye, hogy a növény minden részét károsítja, nagyon könnyen fertőz és terjed, és a teljes pusztulásához vezet, ezért is nevezte el a köznyelv paradicsomvésznek.

A tünetek a leveleken jelennek meg először, méghozzá a növény alsó részén sárguló folt képében. Ezt követően a levelek kivilágosodnak, fonnyadnak, majd összebarnulnak és teljesen elszáradnak, mintha leégtek volna. Először nagyon hasonlít a tápanyaghiány, illetve más, kevésbé súlyos betegségek tüneteihez, azonban ezektől könnyen megkülönböztethető abban, hogy a fitoftórás esetnél a barnulás határán láthatóak a kórokozó fehér sporangiumtartói.

Vígan áttelel

A levelek után a szárak, majd a termés, végül a teljes növény is fertőződik. A gomba nagyon gyorsan terjed, az első megbetegedés után 3-4 nappal később már a kiskert teljes állományát képes elfertőzni. Kedvez neki a gyakori eső, öntözés, ha a növény hosszabb ideig nedves. A gomba a lehullott, fertőzött növényi részeken képes áttelelni, ezért ezek elszóródását meg kell előzni. A kórokozó ivaros szaporodásának általánossá válásával az alkalmazkodóképessége is megnövekedett, így igen nehéz ellene védekezni. Jelenleg rezisztens paradicsomfajta nincs a piacon, megelőzésképpen gombaölő permetező szereket használhatunk, de ehhez is egyenletesnek kell lennie a permetlének, a növény minden részén bevonatot képezve, hogy a gomba spórái ne tudjanak behatolni.

Ültetésnél figyeljünk arra, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz vagy más növényhez a palántáink, és törekedjünk arra az önözésnél, hogy ne legyen vagy csak nagyon rövid ideig nedves a növényünk. Ezért is ajánlott inkább a reggeli öntözés, hiszen ilyenkor gyorsabban meg- és felszárad. Szakemberek javasolják a vetésforgó betartását is, így egy korábbi betegség után nem tud olyan könnyen újrafertőzni a következő évben az esetleg áttelelt gomba.

Ha már megjelent a betegség, a fertőzött leveleket, hajtásokat, terméseket mielőbb távolítsuk el a tövekről, a területről. Semmisítsük meg, hiszen innen folyamatos a növény további fertőzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában